По повод вчерашните инциденти, при които пострадаха и журналисти, от

...
По повод вчерашните инциденти, при които пострадаха и журналисти, от
Коментари Харесай

СЕМ, СБЖ и АЕЖ се обявиха срещу насилието над граждани и представители на медиите

По мотив вчерашните произшествия, при които пострадаха и публицисти, от Съвета за електронни медии, Съюза на българските публицисти и Асоциацията на европейските публицисти в България се оповестиха против насилието над жители и представители на медиите.

Съюзът на българските публицисти остро осъжда насилието, използвано против жители и публицисти по време на вчерашните митинги. Председателят на Съюза Снежана Тодорова съобщи пред уеб страницата на Съюз на българските журналисти, че насилието е безусловно неприемливо и несъвместимо с демократичните правила.

Съюзът на българските публицисти отхвърля опитите виновността за насилието да се трансферира върху протестиращите и да се приравняват хилядите мирни стачкуващи към явни провокатори.

Във вчерашния ден е била упражнена принуда, в това число и против репортерски екипи, изпълняващи професионалните си отговорности да отразяват събитията и да осведомят за тях обществото, се споделя още в позицията на Съюз на българските журналисти.

От Асоциацията на европейските публицисти остро осъждат противозаконния съгласно тях арест и полицейското принуждение над журналиста и публицист Димитър Кенаров, който твърди, че против него е бил прибавен полицейски произвол, макар че е посочил журналистическата си карта. АЕЖ упорства за цялостно следствие и за вдишване на отговорност от страна на управлението на Министерството на вътрешните работи.

Съветът за електронни медии също осъжда всяко принуждение, което нарушава човешки права и свободи. "Журналистите са очите и ушите на гражданското общество и всеки опит те да бъдат обгазени или засегнати е атентат против свободата на словото. Насилието не е мотив, а изтощение пред свободното слово ", приключва позицията на Съвет за електронни медии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР