По повод Василица, новогодишния празник на ромите, за поредна година

...
По повод Василица, новогодишния празник на ромите, за поредна година
Коментари Харесай

Ромчета сурвакаха пловдивски кмет

По мотив Василица, новогодишния празник на ромите, за поредна година на посетители на Ральо Ралев в регион "Северен " пристигнаха възпитаници от ОУ "Панайот Волов ", с цел да поздравят него и чиновниците му и да го сурвакат за здраве и шанс. Инициативата е обичайната и е подкрепяна от Центъра за междуетнически разговор и приемливост "Амалипе ". Гостуващите при кмета възпитаници бяха с красиви пъстри носии, а в ръцете си всички държаха ръчно направени сурвачки и дарове за домакините. 
Със стихове и песни те демонстрираха по какъв начин се чества ромската Нова година, а наричанията им бяха за доста здраве, триумфи и шанс. Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава шанс и здраве, а на децата раздава дарове. Затова на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, изобилие и благоденствие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и шансът. Трогателно внимание към кмета и чиновниците му учениците засвидетелстваха и с направените персонално от тях сувенири. 
Най-много страсти провокира моментът, когато трябваше да бъде сурвакан кметът - личеше, че гостите имат предпочитание до един да се включат в този щастлив обред. Искрено разчувствуван, и самият кмет на региона сърдечно благодари за изненадата и подаръците на учениците и учителите, раздаде им лакомства и им пожела техният покровител да ги въодушевява за положителни каузи, за триумф в учението, за здраве и шанс.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР