По повод Световния ден на сърцето Община Бургас организира мащабна

...
По повод Световния ден на сърцето Община Бургас организира мащабна
Коментари Харесай

МЦ „Д-р Стайков“ се включи активно в инициативата „Аз обичам сърцето си!“


По мотив Световния ден на сърцето Община Бургас провежда огромна профилактична акция

Днес в медицинския кабинет в кв. „ Рудник “ кардиологичният екип на МЦ „ Д-р Стайков “ Бургас приема и съветва пациенти. Д-р Диян Господинов и старша здравна сестра Елена Иванова преглеждат всички искащи да се осведомят за равнищата на кръвното си налягане и общото си здравословно положение. Еклипът работи на терен изцяло безплатно с предоставена от центъра последно потомство инсталация. В работната група с огромно предпочитание се включиха и Любомир Лалев – студент 4 курс медицина в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и  пулмологът доктор Иван Власов  от Сдружение Младите лекари.

Прегледите са част от огромната профилактична акция, с която Община Бургас отбелязва Световния ден на сърцето.

„ МЦ „ Д-р Стайков “ се включи с огромно предпочитание в тази самодейност. За нас е значимо да дадем опция на хората, посредством профилактичните прегледи, ще усъвършенстваме терапиите на пациенти, имащи проблеми с кръвното налягане.
 В кв. " Рудник " искащите да се осведомят за равнищата на кръвното си налягане стават все повече
" Сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат бичът на нашето съвремие. Само за миналата година над 20 млн. души са изгубили живота си поради този вид болести. В България броят на хората, изгубили живота си от сърдечно-съдови болести е над 80 хиляди на година.

Хипертонията е главният рисков фактор за развиването им. За това в тази акция заостряме вниманието на хората в посока надзор и предварителна защита на артериалната хипертония. Днес измерваме кръвното налягане и вършим ехтене кардиография на всички, тъй като скрининга е доста значим. Ранно откритото заболяване е половината от лекуването.

На пациентите, на които отчитаме високо кръвно налягане изяснявам, че това единствено по себе си не значи нищо, само че е значимо положението им да се наблюдава и в случай че се записва трайно завишение в продължение на няколко дни, към този момент би трябвало да се потърси помощ от кардиолог и да се пристъпи към лекуване.

Еднократно на всеки се случва  поради стрес или тревожни обстановки да увеличи кръвното си налягане.

В последните години стойностите на кръвно налягане, считани за естествени се изместват, като сега наклонността е към по-ниските равнища. Така, че в случай че смитате, че 140 е горна граница е положително кръвно това не е по този начин. Нормата е до 139. Ако отчетем на апарата под 130, това значи, че имате обикновено кръвно налягане. На първата прегледана пациентка през днешния ден отчетохме горна граница на кръвното налягане 110 – този резултат се класифицира като оптимално кръвно налягане “, обясни кардиологът доктор Диян Господинов.
 Тези две дами са с чудесно кръвно налягане и няма от какво да се притесняват  Прави усещане, че дамите демонстрират по-голям интерес към профилактичните прегледи
Профилактичната акция ще продължи през днешния ден и на следващия ден и се организира по едно и също време в няколко точки на града. Партньори в общинската акция са Сдружение „ Младите лекари “-Бургас, РЗИ, УМБАЛ – Бургас, УМБАЛ „ Дева Мария ”, МБАЛ „ Сърце и мозък “, МБАЛ „ Бургасмед “, МЦ „ Доктор Стайков “, Университет „ Проф. Д-р Асен Златаров “-Бургас, доктор Евелина Иванова - експерт „ Хранене и диететика “ в ДКЦ II.

За потребностите на акцията е построена мрежа от мобилни здравни пунктове, ситуирани на разнообразни места в града, в които жителите на съответния квартал ще могат да премерят артериалното си налягане и да зададат своите въпроси, по отношение на профилактиката на сърдечно-съдовите болести. Вижте от къде можете да измерите кръвното си налягане и да получите консултация от квалифицираните кардиолози на огромните медицински заведение в Бургас.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР