По повод на информацията, че социалният министър Бисер Петков издаде

...
По повод на информацията, че социалният министър Бисер Петков издаде
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Държавата трябва енергийно да подпомага 65 на сто от българите, защото са бедни

По мотив на информацията, че общественият министър Бисер Петков издаде заповед за установяване на месечния размер на помощта за отопление на 93,18 лева, което е с 24,5% повече спрямо предишния зимен сезон, пред "Новини.бг. " казусът разяснява финансовият специалист и дълготраен синдикалист Мика Зайкова.

Щом токът ще се продава на пазарен принцип, то би трябвало да има авансово създадена тактика за подкрепяне на енергийно бедните хора у нас. Сега това се прави, по отношение на тези жители, които имат доста ниски приходи - в границите на към 150 лева Досега помощтта за тях беше за по 375 мегавата, а в този момент към този момент по 500 мегавата на сезон.

Проблемът обаче е в това, че токът, който в този момент се дефинира като цена за битовите консуматори, е дефакто субсидиран, тъй като не дава отговор на пазарната цена. Но токът за битовото ползване и този за индустрията, са като скачени съдове и колкото повече се подтиска цената за битовото, толкоз се повишава на промишления. Това не е причина за големите флуктоации на енергийната ни борса, а операциите - изнасяме на ниска цена ток на открито, а тук предизвикваме недостиг на сила и подвигаме цената. Това е цялостно безсрамие, несъмнено.

Струва ми се, че предлагането на енергийната министърка Т.Петкова не е напълно правилно. Тя тласка промишлените консуматори да подписват дългогодишни контракти.Смятам, че това не е вярно и де факто главният предмет на борсата е точно токът "Ден напред ". Дългогодишните контракти изключват пазарния принцип, вършат се сделки. Сега бизнесът е подложен на колене.

Средната цена на мегаватчас в Европа е сред 35-37 евро, а в България е 99,99 евро и това е цялостен парадокс. Бизнесът има подписани контракти на открито поради стоките, които изнасят, а силата е детайл на всяка себестойност и й въздейства цената на тока. Сега търговците не могат в придвижване да трансформират цените на стоките, тъй като ще изгубят пазарите си. Цялата тежест от нарастването пада на вътрешния пазар и към този момент ще им е мъчно да удържат цените. Това значи, че ударът ще се поеме от бедните консуматори и вътрешните компании, скок на цените на стоките и инфлация, несъмнено.
Така нашите производители губят своята конкурентност на открито. Преди силата да мине напълно на пазарен принцип, би трябвало добре да се обмисли и в действителност държавното управление да създаде тактика, само че и да задели обилни средства за подкрепяне. Смятам, че към 65 на 100 българите би трябвало да бъдат енергийно подпомагани.

Нашата борса не е включена в борсовият кръг на Европа, в случай че това стане няма да могат от енергетиката у нас да си вършат каквото си желаят. Според мен повишението на цената на промишления ток у нас е чиста нечиста сделка. На вътрешния пазар подвигат цени, вършат неестествен недостиг, а изнасят на ниска цена ток на открито.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР