По повод 146-ата годишнина от Априлското въстание, в Батак ще

...
По повод 146-ата годишнина от Априлското въстание, в Батак ще
Коментари Харесай

Поклонение по паметните места в Батак за 146 години от Априлското въстание

По мотив 146-ата годишнина от Априлското въстание, в Батак ще се организира литийно шествие - поклонение по паметните места на април 1876

Литийното шествие ще стартира в 11 часа от Историческия музей в Батак. Ще бъдат обходени над 10 паметника, като сред  тях са паметника на Богдановия рид, повдигнат от признателните потомци в памет на починалите в априлските събития 636 мъже, дами и деца от Батак.

Поклонение ще има и в църквата „ Света Неделя “, на която историята е отредила да се трансформира в реликва на българската еднаквост.

Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на Макгахан- боен сътрудник на вестник „ Дейли нюз “, който с репортажа си „ Батак- долината на гибелта и хората без сълзи “, раздрусва цивилизования свят и предизвика международната общност да се застъпи за българската идея и за решаването на въпроса с освобождението на България.

В 16 часа жителите и гостите на Батак ще могат да видят възстановката на клуб „ Родолюбие “ - Пловдив, която ще пресъздаде събитията от преди 146 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР