По покана на президента Владимир Путин ще направя държавно посещение

...
По покана на президента Владимир Путин ще направя държавно посещение
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Упорито се движим към нови перспективи за приятелство между Китай и Русия

По покана на президента Владимир Путин ще направя държавно посещаване в Руската федерация. Преди 10 години първото ми задгранично посещаване, откакто бях определен за президент на Китайската национална република, беше в Русия. Вече съм посещавал Русия осем пъти в продължение на 10 години. Благодарение на тези пътувания, които постоянно носят огромно наслаждение и резултати, президентът Владимир Путин и аз отворихме нова страница в аналите на китайско-руските връзки.

Китай и Русия са най-големите съседи, стратегически сътрудници за всестранно съдействие, водещи международни сили и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. И двете страни организират независима и самостоятелна външна политика, като преглеждат връзките сред Китай и Русия като един от главните цели в дипломацията.

Китайско-руските връзки се развиват по ясна историческа логичност и върху мощен вътрешен мотор. Вече 10 години двустранното съдействие се развива динамично по всички азимути и навлиза с уверени стъпки в нова епоха.

Контактите на най-високо и най-високо равнище играят значима роля и са от трайно стратегическо значение. Перфектните механизми за продан и контакти на високо и високо равнище, обширната конструкция на многостранно съдействие служат като значима систематична и институционална поддръжка за развиването на двустранните връзки. През годините президентът Владимир Путин и аз поддържаме тесни работни връзки. По време на повече от 40 срещи на двустранни и интернационалните площадки са набелязани цели за практическо съдействие във всички области, навреме сверяваме часовници по настоящи интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес и задаваме звук за стабилно развиване на двустранните връзки.

Страните непрестанно укрепват политическото взаимно доверие, създавайки нова парадигма на връзките сред огромните сили. Китай и Русия се придържат към концепцията за постоянно другарство и взаимноизгодно съдействие. Двустранните връзки се основават на правилата на необвързаност, неконфронтация и ненасочване против трети страни. Двете страни твърдо се поддържат в следване на пътя на развиване съгласно националните действителности, в реализиране на напредък и подмладяване. Зрелите и постоянни двустранни връзки непрестанно получават нова мощ и служат като пример за нов вид междудържавни връзки, характеризиращи се с взаимно почитание, спокойно общуване и взаимноизгодно съдействие.

Страните построяват архитектура на всеобхватно и многовекторно съдействие. Благодарение на взаимните старания комерсиалният оборот през 2022 година възлезе на рекордните 190 милиарда $ и се усили със 116% по отношение на преди десетилетие. Китай се нарежда като най-големият търговски сътрудник на Русия за 13 следващи години. Обемът на взаимните вложения сред двете страни продължава да нараства. Успешно се реализират редица стратегически значими планове за съдействие в региона на енергетиката, космоса, авиацията и транспортната съгласуваност. Сътрудничеството в нови области като научни и софтуерни нововъведения и трансгранична електронна търговия поддържа висока динамичност. Междурегионалното партньорство бързо набира скорост. Всичко това освен носи действителни изгоди за елементарните хора, само че и дава изобилен подтик за развиването на двете страни.

Страните ползват концепцията за взаимно съгласие, която се предава от потомство на потомство, а обичайното другарство пораства с всеки минал ден. В навечерието на 20-ата годишнина на Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред Китай и Русия президентът Владимир Путин и аз взехме решение да разтеглим и напълним Договора със надлежно наличие, като вземем поради актуалните действителности. Успешното осъществяване на тематични Кръстосани години на руско-китайското съдействие в осем области издига другарството и съдействието до нови висоти. Народите на нашите страни си оказаха материална и морална поддръжка в битката с ковид, което беше следващото доказателство по какъв начин „ приятелите в неволя се познават “.

Страните тясно си сътрудничат на интернационалната сцена и носят огромна отговорност като велики сили. Китай и Русия твърдо поддържат интернационалната система, насочена към Организация на обединените нации, и международния ред, учреден на интернационалното право, както и главните правила и правила на интернационалните връзки, учредени на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации, реализират тясна съгласуваност и взаимоотношение в границите на Организация на обединените нации, ШОС, БРИКС, Г-20 и други интернационалните платформи, поставят взаимни старания за прекосяване към многополярност и демократизация на интернационалните връзки. Страните подхващат ефикасни стъпки за реализиране на същинска многополярност, развиване на универсалните човешки полезности и се застъпват за образуването на интернационалните връзки от нов вид и общественост с обща орис за човечеството.

За повече от 70 години китайско-руските връзки изминаха доста сложен път. Поглеждайки обратно към предишното, ние надълбоко осъзнаваме, че настоящето равнище на китайско-руските връзки не беше елементарно и неувяхващото другарство сред Китай и Русия би трябвало деликатно да се поддържа. Историята и практиката демонстрират, че в подтекста на световната турбуленция китайско-руските връзки са издържали тестването на здравината заради обстоятелството, че сме поели по верния път за определяне на междудържавни връзки.

Предстоящото ми посещаване в Русия е ориентирано към подсилване на другарството, съдействието и мира. Готов съм, дружно с президента Владимир Путин, да очертая нови проекти и ограничения за разкриване на нови вероятности пред китайско-руските връзки на всестранно партньорство и стратегическо съдействие.

Страните би трябвало да се съсредоточат върху интегрираното обмисляне с акцент върху националните цели за развиване, реформаторски метод, разкриване на нови благоприятни условия и обработване на нови мотори. Важно е укрепването на взаимното доверие и разгръщането на капацитета, с цел да се поддържа постоянна инерция в развиването на китайско-руските връзки на високо равнище.

Необходимо е да се насърчи паралелното разширение на размера и качеството на вложенията и търговско-икономическото съдействие, да се ускори политическата съгласуваност, да се основат по-благоприятни условия за висококачествено развиване на капиталовото съдействие, да се усили мащабът на двустранната търговия, да се разширят общите ползи и да търсят нови точки на напредък, да образуват конструкция за развиване, която е допълваща и съвместима обичайната търговия и нови форми на съдействие, да продължат да работят дружно за свързване на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и ЕАИС за институционална поддръжка на двустранното съдействие и районната интеграция.

Необходимо е да се задълбочат културните и филантропичните връзки, да се провеждат Години на съдействие в региона на физическата просвета и спорта на високо равнище, да се отключи капацитетът на механизма за междурегионално съдействие, да се засилят контактите сред побратимените провинции, райони и градове, да се насърчат човешките продан, възобновяване на туристическото съдействие сред двете страни, осъществяване на такива събития като летни лагери, взаимни просветителни институции, в полза на непрекъснатото подсилване на другарството и взаимното съгласие сред народите, най-вече посредством младежта.

В актуалния свят настъпват дълбоки промени. Мирът, развиването, съдействието и печелившите са неудържима историческа наклонност. Многополярността, икономическата глобализация и демократизацията на интернационалните връзки са необратима наклонност. В същото време както обичайните, по този начин и нетрадиционните провокации пред сигурността бързо се ускоряват. Действията на надмощие, абсолютизъм и гонене нанасят съществени вреди на света. Трябва да се измине доста дълъг път за възобновяване на международната стопанска система. Международната общественост бие огромна паника, повече от всеки път се нуждае от способи за излизане от рецесията.

През март 2013 година приказвах в МГИМО и загатнах, че " взаимосвързаността и взаимозависимостта на всички страни е достигнала невиждано високо равнище. Човечеството живее в едно световно село, трансформирайки се в тясна общественост с една единствена орис. " Инициативите „ Един пояс, веднъж “, които по-късно изложих, Инициативата за световно развиване, Инициативата за световна сигурност и Инициативата за световните цивилизации станаха потребно запълване на същността на концепцията за общественост с обща орис за човечеството и средствата за нейното използване, който служи като китайска версия на съответен отговор на измененията в света, епохата и историята.

От 10 години универсалните човешки полезности като мир, развиване, тъждество, правдивост, народна власт и независимост са надълбоко вкоренени в сърцата на хората. Все повече страни са обединени от общото предпочитание да изградят чист и хубав свят, където ще царуват дълготраен мир, универсална сигурност, общ разцвет, неприкритост и приемливост. Международната общественост е наясно, че никоя страна в света не е по-добра от всички останали. Няма повсеместен модел на ръководство, няма международен ред, където решаващата дума да принадлежи на една страна. Солидарността и мирът на планетата без разцепления и разтърсвания дават отговор на общите ползи на цялото човечество.

От началото на предходната година има тотално изостряне на украинската рецесия. Въз основа на същността на протичащото се Китай постоянно е заемал справедлива и безпристрастна позиция и е полагал дейни старания за поощряване на помиряването и мирните договаряния. Наборът от визии, които показах, служат като главен принцип на Китай в украинското споразумяване. Става въпрос по-специално за нуждата от съблюдаване на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации, ценене на рационалните опасения на всички страни в региона на сигурността, поддръжка на всички старания, ориентирани към спокойно разрешаване на украинската рецесия, и гарантиране на непоклатимост на световните вериги за произвеждане и доставки. Наскоро оповестената Позиция на Китай за политическото споразумяване на украинската рецесия, отчитаща рационалните опасения на всички страни, оптимално отразява единството на вижданията на международната общественост за превъзмогване на украинската рецесия. Документът служи като градивен фактор за обезвреждане на последствията от рецесията и поощряване на политическо споразумяване. Сложните проблеми нямат елементарни решения. Убедени сме, че рационалният излаз от украинската рецесия и пътят към дълготраен мир и всеобща сигурност в света ще бъдат открити, в случай че всички се управляват от концепцията за обща, всеобхватна, взаимна и устойчива сигурност и продължат разговора и консултациите в еднакъв, рационален и прагматичен метод.

Преди да разрешите световни проблеми, би трябвало да уредите личните си каузи. Комунистическата партия на Китай, обединявайки и ръководейки китайския народ, всестранно се стреми към огромното подмладяване на китайската нация посредством китайска рационализация, която се отличава с обгръщането на голямо население, постигането на повсеместен разцвет, координираното развиване на материалните и духовна просвета, хармонично общуване на индивида и природата, следване на пътя на мирното развиване. Тези отличителни черти на Китай се образуват въз основа на дългогодишна процедура и надълбоко обобщаване на интернационалния опит. Ние уверено ще насърчаваме идеята на китайската рационализация, ще поставяме старания за осъществяване на висококачествено развиване и непрекъснато ще разширяваме външното отваряне. Убеден съм, че това ще даде нови благоприятни условия за всички страни по света, в това число Русия.

Годината стартира с пролетта, а триумфът – с делата. Има всички учредения да имаме вяра, че Китай и Русия, като спътници в развиването и възраждането, ще дадат по-голям принос за напредъка на човешката цивилизация.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР