По покана на областният управител Емил Хумчев, заместник областният управител

...
По покана на областният управител Емил Хумчев, заместник областният управител
Коментари Харесай

В Смолян обсъдиха възможността за възобновяване на работата на ГКПП Златоград - Ксанти

По покана на регионалният шеф Емил Хумчев, заместител регионалният шеф на Периферия Източна Македония и Тракия за Ксанти Константинос Куртидис посети Златоград, оповестиха от пресцентърае на региона. Двамата, придружавани от кмета  Мирослав Янчев, са посетили Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград-Ксанти “, където на място са обсъдили  възобновяването на работата на пункта, който  е затворен от  март 2020 година поради ограничение разпространяването на ковид COVID-19. Те са разискали и нужните здравни ограничения и потребностите  условия за тестване на преминаващите пасажери. В най-кратък срок  Община Златоград  ще осигури помещение за потребностите на гръцките здравни служби, които ще реализират надзор на вход в Гърция, заяви кметът  Мирослав Янчев.

Процедурата от гръцка страна към този момент е задействана, като се чакат позволения от съответните виновни министерства е отбелязал Константинос Куртидис. Според него със взаимни старания бързо може да се реализира позитивен резултат и скоро  през пункта ще може да се пътува още веднъж.

Според регионалният шеф Емил Хумчев отварянето на граничните пунктове към прилежаща Гърция са от изключителна значимост за икономическото развиване на област Смолян. Гръцкият посетител е удостоверил също, че интереса за отварянето на пункта е общ, какъвто е и за надграждането на деловите и културните връзки сред прилежащите области Смолян и Ксанти.

Куртидис е посетил и обичайния празник на виното „ Трифониада “ в Етнографски комплекс-Златоград.

С отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “ се обезпечава свързаността на жителите на област Смолян със Северна Гърция. По този метод се редуцира времето за пътешестване и се заобикалят опашките от коли през летните месеци  на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “.

Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “е единственият граничен пункт на територията на област Смолян и  има  голямо значение  за развиването на стопанската система и туризма в региона. Затварянето му се усеща осезаемо от бизнеса и жителите на Златоград и района.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград - Термес, именуван и Златоград - Ксанти, е на границата сред България и Гърция. Той е ситуиран югозападно от Златоград, на 3.5 км от гръцкото село Лъджа (на гръцки: Термес) оттатък границата. Пунктът е открит публично на 15 януари 2010 година от министър председателите на България и Гърция. В непосредственост до граничния пункт е връх Костадин.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград – Термес е построен за прекосяване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният надзор се прави от български и гръцки служители на реда на правилото на „ обслужване на едно гише “.

С разкриването на граничния пункт времето на пътешестване от Златоград до Ксанти е кратко на към 1 час. От Ксанти по автомагистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград – Термес е част от трансграничния кулоар „ Златоград - Термес - Ксанти ".

В непосредствена непосредственост до пункта през 2006 година, с дарения на поданици от двете страни на границата, е построен православният параклис „ Св. св. Константин и Елена “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР