По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се проведе

...
По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се проведе
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката се чуди какво да прави със скъпия газ в Чирен - Икономика

По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се организира среща с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород. На нея бе разискван главният проблем с високата цена на нагнетения контрактуван от предходните ръководещи газ в хранилището Чирен.

“Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена ”, разясни министърът.

И двете страни бяха безапелационни, че тази цена е проблем както за държавното сдружение Булгаргаз, по този начин и за частните компании.

“Изваждането на този газ и стартирането му на пазара води до увеличение на цената за крайните консуматори. Задържането му в Чирен също е проблем, тъй като по този метод от една страна остават блокирани стотици милиони оборотни средства, а от друга се нарушават редица законови условия за ръководството на газохранилището ”, изясни Росен Христов.

Той благодари, че към търсенето на решение са се причисли и частният бранш, и синдикати.

Всички участници в срещата дефинираха диалога като градивен, защото бяха набелязани съответни ограничения, които да бъдат подхванати през идващите седмици. В тази връзка бе образувана работна група под управлението на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви стратегия за обезщетения и да се търси утвърждение от Европейската комисия. Целта е да се реализира постоянна и допустима цена на газа за крайните консуматори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР