По покана на държавния глава Румен Радев на посещение у

...
По покана на държавния глава Румен Радев на посещение у
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан идва у нас заради сигурността на газовите доставки

По покана на президента Румен Радев на посещаване у нас във вторник идва президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев .

Във водената от него публична делегация в София са включени представители на държавното управление на Азербайджан.

В рамките на визитата, в наличието на президентите Радев и Алиев, ще се състои гала по сключване на Меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

Документът е по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия , за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа. Меморандумът ще бъде подписан от министъра на енергетиката на Република България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов.

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият публично офис на SOCAR в София . Отварянето у нас на посланичество на държавната петролна компания на Азербайджан беше контрактувано сред двамата държавни глави през септември предходната година.

Тогава Илхам Алиев бе на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и формалното разкриване на газовия интерконектор сред Гърция и България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР