По пътищата на България ще се изградят 17 нови тунела

...
По пътищата на България ще се изградят 17 нови тунела
Коментари Харесай

По българските пътища ще се изградят 17 нови тунела в следващите пет години

По пътищата на България ще се изградят 17 нови тунела до 2023 година, заяви по Нова телевизия министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че става дума за такива, за които към този момент е решено да бъдат построени, както и са уреди на фаза план.

Осем от тунелите ще са на автомагистрала " Струма " - пет дребни в Кресненското дефиле, два при обхода на Кресна и " Железница ", който ще е най-дългият със своите над 2 километра. По бъдещата автомагистрала Русе-Велико Търново ще има шест тунела, като в ход е работата само при този на обхода на Габрово. В тази сметка е и проходът под Шипка.

Страната е застрашена от наказания поради старите тунели

Николай Нанков добави, че проблем е и поддръжката на съществуващите все още 34 тунела, като България е застрашена от глоба от Европейски Съюз, в случай че не вземе ограничения за обезопасяването им. Тази година ще се обновяват оборудванията при обхода на Ловеч, на пътя Кричим-Михалково, както и останалите по автомагистрала " Хемус " - " Витиня ", " Ечимишка " и " Топли дол ".

Попитан за пътя сред Видин и Ботевград, министърът посочи, че работата там върви, като доникъде на годината се чака да стартира работата по трасето Видин - Ружинци. " Тази автомагистрала е необратима като план. Ще коства 250 млн. лв. и в случай че няма обжалвания, до 2021 година ще бъдат подготвени най-тежките сектори (Ботевград-Мездра и Видин - Ружинци) ", добави Нанков.

Той не пропусна да се оплаче, че поради обжалванията на екологичните оценки и избора на реализатори по Закона за публичните поръчки е " огромно вървене по тъгите, до момента в който влязат машините ". Пак с уточнението, че това ще стане, в случай че няма обжалвания, Николай Нанков разясни, че до края на 2020 година би трябвало да е пуснато и разширението на пътя сред София и сръбската граница. По мотив митингите против трасето на автомагистралата Русе-Велико Търново министърът изясни, че е определен най-евтиният и най-сигурният вид.

Строи се на ниска цена, само че пък качествено

В отговор на въпрос Николай Нанков дефинира, като спекулации изказванията, че в България тунелите се построяват на в пъти по-висока цена. " Пътищата, оборудванията към тях и тунелите у нас се строят на най-ниската цена на километър от всички страни в Европейски Съюз. Спрямо Гърция разликата е два-три пъти, като това не е за сметка на качеството ", уточни министърът. Той добави, качеството има на къде да се усъвършенства.

Агенция " Пътна инфраструктура " възнамерява действия за повишение на пътната сигурност по 60 сектора, където стават произшествия поради положението на инфраструктурата, сподели Николай Нанков. Като абсурд той уточни, че пътният травматизъм внезапно скача по ново ремонтираните пътни сектори и даде за образец правата Микре - Български извор. Тя е ремонтирана през 2015 година, а единствено през предходната година там жертвите са 33.

Ако не се заплащат винетки за неприятните пътища, това е гражданско непокорство

Николай Нанков дефинира като апели за гражданско непокорство информациите, появили се в редица уеб сайтове, че може да се кара без винетка по пътищата в неприятно положение. " Няма такава опция съгласно нормативната база ", акцентира министърът. Той подлага на критика общинските съветници от левицата в София, които разпространявали през своите фейсбук страници тази подправена вест.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР