По отколешна българска традиция, у нас най-лесните неща винаги се

...
По отколешна българска традиция, у нас най-лесните неща винаги се
Коментари Харесай

Не сме много, ама и да се преброим не можем

По отколешна българска традиция, у нас най-лесните неща постоянно се оказват най-трудни. Да се преброим, попълвайки електронно въпросник или отговаряйки онлайн, е следващото ни премеждие като жители. Каквото постоянно е било попълването и подаването на електронна данъчна декларация, онлайн гласуването, приемането на сертификати за имунизация или инспекцията дали сме под карантина... Получаваме едни инструкции, само че след това постоянно се оказва нещо друго.

 

И електронното броене потегли изкривено - непрекъснати сривове на уеб страницата, блокиране за щяло и не щяло, груби и нежни хакерски офанзиви... Срокът на акцията беше продължен с близо две седмици, само че това надали ще реши проблемите и ще ни " принуди " да признаем акцията за сполучлива. Хората - изключително по-възрастните - не престават да изпитват компликации, към момента системата от време на време отхвърля да генерира идентификационни кодове или " просто " да изхвърля опитващите се да се преброят. Други към момента се тормозят от въпросите, а обществено споделените им страхове непрестанно подхранват всеобщата неуравновесеност в обществените мрежи, че и статистиката ни брои като пилци, че разказват парцелите ни преди да ни пратят в кланицата, че преброяването, в действителност, е идващото равнище на чипирането посредством имунизациите против ковид...

В интерес на истината, понякога се появяват и съществени въпроси. Примерно - по какъв начин става преброяването на българските жители, които по време на акцията са отвън България? Отговорът е - меко казано - чудноват:

никой не може да се преброи електронно,

в случай че IP адресът му е зад граница. И, в случай че тези хора не бъдат преброени от член на семейството им в България, като нищо те ще бъдат санкционирани.

А какво се случва, в случай че парцелът на човек не е отразен на картата и системата не регистрира съществуването на подобен адрес? Нищо кой знае какво - индивидът просто не получава " съответния " код, а парцелът и семейството остават непреброени.

Онлайн тъгата въпреки всичко завърши. А преброителите потеглиха по домовете персонално - с цел да задават въпроси на всички, които не са съумели сами да попълнят анкетните карти, и да съберат неповторимите кодове на електронно преброените. И тук обаче организацията се оказа неприятна. Имаше недоволства, че на " избрани " адреси нито минават преброители, а на " още по-определени " входове даже не оставят бележки, по кое време ще минат. Този път задачата на " международната интрига " бе дефинирана по този начин: тия преднамерено не минават и не ни уведомяват по кое време ще минат, с цел да ни няма и да ни глобят.

В последна сметка се оказа, че

събирането на кодовете от самопреброяването не е наложително,

тъй като Национален статистически институт разполага с тях. При това състояние обаче се появява нова мистерия: за какво тогава беше разгласен телефон, на който да се обади човек и да продиктува цифрите? Защо сроковът, в който преброителите ще обхождат адресите за въпросните кодове беше продължен? И за какво част от преброителите си играха да пишат и разлепят известия на коя дата в какъв брой баса ще минат да съберат кодовете на електронно преброените?

Ами стационарните пунктове, в които да отидем с попълнени анкетна карта или да ни оказват помощ с попълването на място? Броени дни преди акцията да завърши се оказа, че по-скоро хората би трябвало да вървят при преброителите, а не противоположното. Защото доста от преброителите отказвали да рискуват - поради пандемията, поради хаоса и поради нежеланието на доста хора да ги позволен до домовете си. В някои квартали трябвало да бъдат придружавани от полиция, другояче нищо не ставало. Мъж в пернишко село пък реши да стреля по преброителка, а съселяните му го опазиха - тя се легитимирала, само че все пак той я взел за крадла и решил да се отбрани...

Само в София не доближават 600 преброители. И по тази причина в някои столични квартали преброяването продължава да е до средата - за няколко дни би трябвало да се навакса

с... 80% непреброени семейства!

Времето за обход било малко, а регионите - големи. Ами, в случай че София беше Токио или Истанбул?

От националната статистика не са сигурни доколко още едно удължение на периода ще има резултат и ще се реализира 100% преброено население. От Национален статистически институт се притесняват, че по този начин може да се продължава и цяла година, а предпочитание измежду хората да няма. Отново ще чакат до последния миг. След като бе продължен срокът за електронното броене, броят на искащите да се преброят по този метод не се е нараснал фрапантно. Ако процесът се разтегли доста във времето, ще се размие и картината от получените данни. Те регистрират отговорите на хората в съответен откъслек от времето. Няма как едни да са дали отговор на въпросите през септември, а други да са попълнили същата анкета, да кажем през януари.

До момента са преброени малко над 5.7 милиона души или 74.8% от популацията. Областите, в които процентът на преброените е доста невисок, са Сливен – 63.8% и Кърджали – 66.8 на 100. Във Видин, Монтана и Кюстендил са преброени над 90% от популацията. Общо 45 изнесени центъра оказват помощ за сполучливото привършване на акцията в столицата, а към към този момент съществуващите районни пунктове са добавени нови. За електронно преброените, които към момента пазят кода си у дома, е отворена нова алтернатива -

да го изпратят в Национален статистически институт по особено основана е-поща.

Често разсъждаваме за недоверието на българина и склонността му да има вяра в заприказва или да счита, че е безсмислено да взе участие в дадени процеси, като гласуването да вземем за пример. И по какъв начин да е другояче?

Гласове се купуват, постоянно организацията на изборния развой е под всякаква рецензия, а хората постоянно са разочаровани от крайния резултат.

Да се имунизираме ли, ха-ха? След като в лечебните заведения се върти черна борса, а осведомителната акция скъпа, само че за сметка на това жалка? Затова -

300 лв. за подправен документ и забравяш за случая.

Преброяването по време на пандемия у нас е като всичко останало по време на пандемия - изборите, опазването на здравето, административните услуги, компенсирането на вредите... Всъщност, май пандемията с нищо не ни е отговорна, тъй като тука постоянно е било по този начин - безредно, комплицирано, създаващо съмнение, будещо пренебрежение. 

За нас остава успокоението, че щом един развой не може да се управлява от началото до неговия край, тогава всички заплахи с санкции и наказания също увисват. Щом се стигне до това да ни молят на създадем нещо, да удължават сроковете и да разчитат ние да свършим част от работата на институциите, постоянно се питаме до каква степен тогава тази работа е била толкоз значима. И постоянно сме си отговаряли - като е по този начин, доста значимо! 

Да му мислят китайците, ние все ще се преброим до началото на идната акция през 2031 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР