По нови критерии ще бъде оценявана научната дейност на висшите

...
По нови критерии ще бъде оценявана научната дейност на висшите
Коментари Харесай

МОН сменя правилата за пресяване на елита в науката у нас

По нови критерии ще бъде оценена научната активност на висшите учебни заведения и научните организации у нас. Те ще са по-малко, само че ясни и справедливи и ще бъдат част от нов устав, по който се работи от три месеца, заяви за OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев.  Той разяснява едно от шестте претенции, обсъждани от Академичния съвет на Софийския университет предходната седмица .

На съвещанието си предходната седмица преподаватели реагираха остро срещу доклада на непрекъснато настоящата комисия за оценка на научнопреподавателската активност през 2016 година, оповестен през декември на уеб страницата на просветителното министерство. Класацията, осъществена от експертна комисия, подрежда институтите на Българска академия на науките, университетските факултети и звена в пет групи (първата от тях е с най-високо оценените, така наречен хайлайф в науката) по области. Софийският попада в елитната първа група единствено с три от 16-те си факултета: журналистическия, историческия и Факултета по химия и фармация.

Най-високо оценените за научните си достижения получават в допълнение пари, само че този отчет няма да е основа за разпределение на финансиране , увери министър Вълчев.

Не бих се съгласил с квалификацията, че докладът е " срамен ", само че за мен също има необясними неща в него, показа министърът, който акцентира, че той е направен от експертна комисия, от експерти, и че той няма дава оценки. Вместо това се приготвя нов устав с ясни критерии и работата по него не е почнала с настояването на СУ, а тече от три месеца.

Междувременно отчетът бе свален от уеб страницата на МОН.

След бурните разисквания в Академичния съвет, който бе призован изключително поради отнетата от държавното управление постройка на бул. " Александър Стамболийски " 82 в София, ректорът заключи шест претенции и ги изпрати по пощата за електронно гласоподаване от членовете на Съвета.

Точката за отчета гласи:

" Незабавно разграничение на Министерството на образованието и науката от Доклада на непрекъснато настояща Експертна комисия за наблюдаване, оценка и разбор на научнопреподавателската активност, реализирана от научните организации и висшите учебни заведения за 2016 година и изтъкване на отговорните за необективните и тенденциозни резултати.

Останалите са:

- Осигуряване на средства за почтено отбелязване на 130-годишнината на най-стария български университет и за най-неотложните финансови разноски в размер на не по-малко от 15 млн. лв..

- Предоставяне на ръководство на Софийския университет на постройка, която е подобаваща за образование на студенти и подхожда по местонахождение и повърхност на отстъпената от нас постройка на ул. " Шипка " 6.

- Приемане на механизъм за обезпечаване на годишни средства за финансови разноски, които да разрешат поддържането на 18-те образователни здания на Университета, доста от които са недвижима културна полезност.

- Приемане на механизъм, гарантиращ годишна дотация за потребностите на Университетска библиотека " Св. Климент Охридски ", втора по величина и първа по брой на читатели в страната, в размер на 2 милиона лв. годишно.

- Спешно обезпечаване на средства за подписване на контракт за народен абонамент за научните бази данни на Elsevier, Web of Science и SCOPUS, които дефинират същинското място на всяка научна организация в международната просвета.

Дали тези препоръчани от ректора Анастас Герджиков претенции са били признати от Академичния съвет към момента не е известно - информация по този въпрос не е оповестена на уеб страницата на висшето учебно заведение. Неизвестно е дали остава и ултиматумът, обсъждан на Апелативен съд - в случай че настояванията не бъдат изпълнени до 22 януари, Университетът да стартира митинги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР