По-ниска ДДС ставка от 9% и за фитнес услугите искат

...
По-ниска ДДС ставка от 9% и за фитнес услугите искат
Коментари Харесай

Свалят ДДС и за фитнес залите


По-ниска Данък добавена стойност ставка от 9% и за фитнес услугите желаят от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Мярката е едно от предложенията, които още през днешния ден държавното управление ще разисква на изключително он-лайн съвещание. Началният му час е разгласен за 17.00 часа, когато би трябвало да стартира и следващият митинг прод прозорците на Министерския съвет.

Още през вчерашния ден група народни представители, отпред с Валери Симеонов, внесоха в Народното събрание оферти за ремонти в Закона за Данък добавена стойност. Вече стана ясно, че ще се смъкна ставката на туристическите организации, инцидентния транспорт, виното и бирата, откакто от 1 юли с тази привилегия се снабдиха заведенията за хранене, книгите, памперсите и детски храни. Всичко това бе стимулирано като поредна мярка за подкрепяне на бизнеса, потърпевш от коронакризата. Срещу свалянето на Данък добавена стойност изрично бе някогашният към този момент финансов министър Владислав Горанов. Не е ясно каква е позицията на наследника му Кирил Ананиев.

От 1 юли тази година на 9% бе свалена ставката за заведения за хранене, книги, памперси и бебешки пюрета. Единствено търговците на детски храни дадоха обещание да смъкват цените, само че към момента няма оценка дали това се е случило.

Сега се възнамерява ставката да бъде понижена на 9% за туроператорите, турагентите, инцидентния транспорт, а също и за " доставката на услуга за потребление на спортни уреди ". Тази дефиниция включва освен фитнес клубовете, само че и използването на тенис кортове и други спортни зали. Целта е смяната да работи от 1 август тази година до 31 декември 2021 година

Проектозаконът ще бъде обсъждан на първо четене от бюджетна комисия на 29 юли.

Фитнес залите бяха затворени с въвеждането на изключителното състояние в страната през месец март и отворени в средата на май по персонално предписание на премиера Бойко Борисов.

Междувременно специалисти показват, че намаляването на Данък добавена стойност за вино и бира е неприемливо поради евродирективата, която указва за кои артикули може да се намалява данъкът. " В приложението на европейската инструкция, където написа кои ставки може да бъдат понижени, се показва, че това може да става за храни и питиета като се изключи алкохолни и това е принцип ", разяснява пред тв " Блумбърг България " Людмила Елкова, някогашен заместник-министър на финансите.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР