По-ниска активност към края на второто тримесечие на годината, но

...
По-ниска активност към края на второто тримесечие на годината, но
Коментари Харесай

По-малко инвестиции, но и спад в просрочията отчитат общините

По-ниска интензивност към края на второто тримесечие на годината, само че и спад в просрочените отговорности демонстрират бюджетните данни на общините в България, оповестени от Министерството на финансите.
Финансовата интензивност, т.е. делът на финансовите разноски на общините към края на 2017 година е 12,3%, а към края на юни месец този индикатор към този момент е паднал на 9,7%.
Спад в просрочените отговорности е регистриран и за интервала април-юни месец 2018 година Към края на предходната година общините имаха общо над 160 млн. лева в този момент сумата на просрочията е спаднала на 138,2 млн. лева
Средното за страната ниво в размера на дълга е релативно непрекъсната големина. Спрямо плануваната изравнителна дотация дългът на общините доближава 49,4%.
Общините употребяват дълготрайни заеми, както за дофинансиране на европейски планове и стратегии, по този начин и за осъществяване на значими капиталови планове.
Това е значим индикатор, който е знак за финансовото положение и дисциплинираност в общината. Но не се счита размерът на дълга като обща сума, а дали погашенията по него са вярно планувани и бюджетно разчетени, тъй че да не са в несъгласие с фискалното предписание по член 32, алинея 1 и алинея 2 от ЗПФ (Годишният размер на заплащанията по общинския дълг за всяка община във всяка обособена година не може да надвишава 15% от средногодишния размер на личните доходи и общата изравнителна дотация за последните три години).
С най-хубави индикатори за финансова автономия, финансова резистентност, капиталова интензивност, просрочени отговорности, поети задължения и отговорности за разноски през второто тримесечие са Столична община, Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Несебър, Девня, Стара Загора, Иваново, Божурище, Панагюрище, Невестино, Ихтиман, Златица, Елин Пелин, Крумовград, Априлци, Гърмен, Челопеч и Върбица.
Общините Столична, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе към края на второто тримесечие на 2018 година образуват максимален остатък по бюджета си.
Най-голямо понижение в размера на отговорностите за разноски по отношение на края на 2017 година регистрират Столична община, Пловдив, Сливен и Поморие.
Общините Смолян, Стара Загора, Перник и Велико Търново са с най-голямо понижение на поетите задължения за разноски по отношение на края на миналата година.
С най-негативни трендове по избраните от МФ индикатори са общините Борован, Доспат, Кърджали, Брегово, Поморие, Бяла, Минерални бани, Никопол, Пирдоп, Пещера, Карлово, Любимец, Чипровци, Исперих, Баните, Стрелча, Кричим, Бойница, Антон и Лясковец.
Общините с максимален дял на отговорностите за разноски по отношение на годишните разноски са Неделино (70,2%), Белоградчик (67,9%), Доспат (9,2%), Димово (44,1%), Струмяни (43,2%) и Кърджали (35,6%).
С максимален дял на поетите задължения за разноски по отношение на годишните разноски са общините Бяла, Русенско (172,6%), Смолян (108,2%), Главиница (107%), Неделино (87%), Оряхово (86%), Септември (82,2%).
71 са общините с просрочени отговорности, които надвишават междинните равнища за страната, като с максимален дял на просрочията са Димово, Белоградчик, Доспат, Неделино, Струмяни, Велинград.
65 са общините с негативно бюджетно салдо в края на юни месец, като максимален недостиг се регистрира в Поморие, Кърджали, Сандански, Хитрино, Любимец, Бяла, Тутракан, Хаджидимово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР