По-малко трудови злополуки на работното място в сектор Строителство“ при

...
По-малко трудови злополуки на работното място в сектор Строителство“ при
Коментари Харесай

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в бранш „ Строителство “ при растеж на строителните размери са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната ревизия по труда регистрират засилен надзор, с помощта на който понижават и случаите на работа без трудов контракт в бранша.

20 % повече инспекции са създали инспекторите на строителните площадки за полугодието. Общо са регистрирани 63 злополуки, три от тях смъртни. При 76, от които 6 с летален излаз година по рано. Полагането на труд без контракт е открито в 323 случая при 381 за същия интервал на 2017.

В строителството са и съвсем половината спрени обекти, работни места, работно съоръжение, които директно са застрашавали живота и здравето на служащите.

Инспекцията регистрира повишен брой нарушавания при сигурността, най-често при обезопасяването при работа на височина, необезопасени отвори на асансьорни площадки, стълбища, тераси, прозорци. Както и необезопасени скелета, най-много при санирането на здания.

Падането от височина и удар от електрически ток са най-честите аргументи за трудови злополуки, довели до гибел на потърпевшите служащи.

От инспекцията регистрират, че за полугодието са открити 15 милиона неизплатени хонорари, което е с 3 милиона по-малко, по отношение на година обратно. След намесата на инспекторите на служащите са издължени общо 12,4 милиона лв..
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР