По-малко от две седмици остават до Часа на Земята –

...
По-малко от две седмици остават до Часа на Земята –
Коментари Харесай

Връзката между човека и реката във фокуса на Часа на Земята

По-малко от две седмици остават до Часа на Земята – най-мащабната природозащитна самодейност. Точно в 20:30 на 23-и март милиони хора по света ще загасят осветлението в домовете си в символ на съпричастност с планетата. В рамките на своята акция „ Подари природа. За нашето бъдеще “ WWF слага на напред във времето връзката сред индивида и околната среда. За страдание, тя от ден на ден избледнява с времето, а главните пострадали сме ние хората, които разчитаме на естествените запаси.
Сред най-силно засегнатите несъмнено са риболовците
През последните 150 години 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав са изчезнали. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последствия за рибарските общности по течението ѝ.

Един от най-древните типове по Дунав, чиито ресурси са изхранвали генерации риболовци, е есетрата. Още в летописи от XI век се загатва за типа Huso huso /моруна – най-голямата есетрова риба/, който е осигурявал основна част от провизиите на австрийските войски по Горен Дунав. Това продължава до XIX век когато към момента великански есетрови риби мигрират по реката от Черно море до Германия и на тях разчитат доста риболовен общности по течението. В наши дни обаче, в следствие от унищожаването на местообитанията им, три от шестте дунавски типа есетри са сериозно застрашени, един е заплашен, а два се смятат за изчезнали, което оказва мощно въздействие върху поминъка на риболовците.

„ В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в действие цялостна възбрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това огромна част от възрастните екземпляри, които навлизат в реката, с цел да се възпроизвеждат, към момента стават плячка на бракониери. За да бъдат опазени за бъдещите генерации през лятото на 2022 година по предложение на WWF България Министерството на околната среда и водите разгласи предпазена околност Есетрите - Ветрен “ в сектор на река Дунав “, разяснява Стоян Михов, началник стратегия „ Води “ във WWF.

Разположена на повече от 288 хектара наоколо до езерото Сребърна, „ Есетрите - Ветрен “ е първата и единствена към този момент предпазена територия у нас, отдадена на есетрите. Освен че е значимо местообитание по дългия им път към морето, този сектор е дом на още 40 типа риби, като 21 от тях са включени в Червената книга на България. WWF предизвестява, че всеки артикул от дива есетра е противозаконен и вреди както на дребното останали есетрови популации, по този начин и на бъдещите приходи на локалните риболовен общности. В опит да опазят популацията природозащитниците пуснаха близо 90 хиляди дребни есетри в Дунав за последните 10 години.
Часът на Земята с принос към опазената природа
През последните години Часът на Земята реализира поредност от алегорични победи в името на природата. Движението оказа помощ за основаването на 3.5 млн. ха предпазена морска зона в Аржентина. Вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала поради обезлесяване земя в Уганда. След подписка, подкрепена от 250 000 жители, съветската Дума утвърди корекция в Закона за отбрана на околната среда и моретата. Новият закон изисква фирмите да поемат по-голяма отговорност за попречване на нефтени разливи.

Френска Полинезия извоюва защита за 5 млн. кв. км. от своите морета в отбрана на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван вкараха просветителни стратегии за запазване на околната среда в учебно заведение, а в Съединени американски щати девойки от скаутското придвижване инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Инициативата стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; даването на печки, ползващи сила от възобновими източници, на фамилии в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева сила в Индия и Филипините.

Близо двадесет години WWF работи в България в посока оповестяване, запазване и ръководство на мрежата от предпазени територии, които да съхраняват скъпите запаси на природата.
Всеки от нас също може да бъде природозащитник
Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. В което те я опазват и поставят грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята посредством своите екосистемни услуги. Всеки може да стане част от идеята на WWF, като подари час на природата на.

Кампанията се осъществя с безвъзмездната медийна поддръжка на Клуб Z.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР