По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38

...
По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38
Коментари Харесай

Пътят на великаните – природното чудо на Ирландия

По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони , които като голяма магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си съвършено завършени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. Това е така наречен Път на великаните - едно същинско естествено знамение.

Преди към 50-60 милиона години от земните глъбини тук изригнала лава , която потекла към морето. Лавата се изстудила доста бързо и при втвърдяването си се начупила на верни 6-стенни големи стълбове. На някои от каменните формирования са дадени имена, съответстващи на приликата им с разнообразни предмети - " Комините ", " Купата за пунш ", " Ветрилото на моята лейди ".
Photo of the Day: The Giant’s Causeway, Co. Antrim by Frederick Bancale.
— Picture Ireland (@PictureIreland)

Според ирландската легенда Пътят е издигнат от колоса Фион Мак Кумхал , а другият му край се намира на отдалечения на 120 километра остров Стафа в Шотландия.

Преди епохи ирландският исполин Фион е провокирал шотландския исполин Бенандонер да се борят, с цел да се реши кой от двамата е по-силен. За задачата Фион построява път от базалтови колони през морето, където да се организира конфликтът.

Ирландският колос вижда, че противникът му е по-голям от него и взема решение да се скрие при жена си. Тя го облича като бебе и го поставя в една люлка, а когато Бенандонер идва да го търси за уречения пердах, заобикаля изплашен. Шотландският исполин е решил, че щом бебето е толкоз грамадно, то татко му евентуално е още по-грамаден и не желае да се бие с него. В своя бяг Бенандонер унищожава пътя през морето, с цел да не бъде последван от Фион. И по този начин се е появил Пътят на великаните.
The Giant's Causeway in Bushmills - one of the wonders of Northern Ireland.
— ConnollyCove (@connolly_cove) Пътят на великаните е разгласен през 1986 година за обект на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО , а през 1987 година за народен естествен резерват на Англия.

Гледката от брега наоколо до пътя е една от най-вълнуващите на света. Величествени скали и мъчно налични заливи, отдалечени руини, дребни пристанища с риболовен къщички и скални формирания, които в никакъв случай няма да забравите.
 По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като голяма магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си съвършено завършени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. Това е така наречен Път на великаните - едно същинско естествено знамение. ThinkStock/Getty Images

Вижте още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР