По книжарниците излезе от Софи Минчили – въведение в принципите

...
По книжарниците излезе от Софи Минчили – въведение в принципите
Коментари Харесай

Време за четене: как да усвоиш „Изкуството да не правиш нищо“

По книжарниците излезе от Софи Минчили – встъпление в правилата на италианската начин на живот философия Dolce Far Niente .

Неделните обеди, ритуалът на извършването на покупки, сезонното хранене, насладата от прясната паста, пицата, виното и сиренето – това ли са всички аспекти на италианската просвета? Какво прави концепцията за лято под небето на Тоскана толкоз привлекателнa? А Рим – една от най-популярните туристически дестинации? Защо Италия е една от страните с най-висока дълготрайност на живота в света?

Италианците са овладели изкуството на Dolce Far Niente – безусловно „ сладостта да не правиш нищо “ . Но какво е Dolce Far Niente ? Това е способността да позволявате на мозъка си да се изключи от напрежението на забързаната корпоративна среда. Да забравите за малко належащите работни и домашни задания и да изпитате удоволствието на момента. Да позволите на спокойствието да стане част от живота ви, да се научите да живеете постепенно и да оставяте място за насладата.

В италианската авторка от американски генезис Софи Минчили вкарва целия свят в правилата на Dolce Far Niente .

Разделен на три глави – Храна, Семейство и другари и Свободно време – наръчникът стартира от кулинарните изкушения на Италия, учейки ни по какъв начин да изпитаме изцяло удоволствието от това да готвим за себе си и другите. Следват околните хора и какъв брой е значимо да живееш живота си, заобиколен от обич. Разбира се, италианците се отнасят доста съществено към свободното си време, по тази причина последната глава ни учи на изкуството да се отпускаме.

 Изкуството да не правиш нищо книга Ciela Ciela

Допълнена с редица предписания за същински обичаен доматен сос, паста и коктейли, фотоси от цяла Италия и информация за огромни фестивали на кулинарията и италианската просвета, книгата на Минчили ни демонстрира по какъв начин да забавим темпото за един по-пълноценен, по-дълъг и по-щастлив живот.

Книгата към този момент е на българския пазар от издателство Ciela, което дава и следния любопитен фрагмент от страниците на наръчника.

***

КАК МОГА ДА ПРИЛОЖА НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ПРИНЦИПИ В ЖИВОТА СИ?

Храната е допустимо най-лесният метод да попиете (буквално) понятието Dolce Far Niente. През всичките тези години, прекарани на маса в Италия, мисля, че никой и в никакъв случай не ме е карал да бързам, до момента в който се храня. Било то в Северна или в Южна Италия, в града или провинцията, по време на обяд или вечеря, храната е нещо, на което би трябвало да се любуваме колкото се може по-бавно.

Ето няколко метода, по които може да включите Dolce Far Niente в своя живот, чрез храната:

1

Яжте повече паста

Заради диетите и манията по отслабането пастата беше демонизирана на доста места по света. Но в Италия пастата не е зложелател и нейната всекидневна консумация е единствената диета, която италианците познават.

Умереното ястие на паста в реалност може да се окаже потребно за вас, само че в Италия тя е нещо доста повече от източник на калории и въглехидрати; тя въплъщава фамилията, обедните почивки и е най-близкото до любовта нещо (за мен). Да сготвите паница паста за някой различен, също по този начин е категоричен знак за любов. В Италия един от най-хубавите способи да покажете на някого, че имате усеща към него, е да му сготвите (било то паста или нещо друго), тъй като това демонстрира, че сте посветили време и сте създали изпитание да го накарате да се усеща утолен и благополучен. Ако някой ми подготви паница с превъзходна паста, незабавно се влюбвам.

Опитайте се да внесете наслада в живота си по италианския метод, като включите паста в седмичната си диета. Живеем единствено един път и би трябвало да се любуваме на живота и посредством храната, която ни кара да се усещаме щастливи. Може би е малко прекомерно да възприемете италианската обедна традиция да ядете паста всеки ден, само че може да се опитате да го вършиме два пъти седмично? Както видяхме, огромна част от Dolce Far Niente в Италия значи да седнеш да се нахраниш и просто да се насладиш на храната, която е пред теб и ти носи наслада. Когато ядем обичаните си неща, ние се усещаме по-щастливи и спокойни.

2

Опитайте се да готвите сезонно

С разпространяването на супермаркетите ние свикнахме да намираме всичко, което желаеме, когато и да е на годината. И когато не можем да открием това, което търсим, ни обгръща възприятие на тревога и обезсърчение. Опитайте вместо това да се върнете към нещата такива, каквито са били в миналото (и към момента са в доста страни): направете изследване онлайн и отпечатайте календар на продуктите съгласно сезона. След това го закачете на стената в дома си и вижте дали ще съумеете да се храните съгласно сезона. Това е забавно предизвикателство, което ви свързва със земята и може да ви накара да откриете нови плодове и зеленчуци, с които да изпробвате рецептите си. Ако имате опция, пробвайте се да ходите всяка седмица на локалния фермерски пазар и разговаряйте с продавачите за всеки артикул, който ви е чужд, а може и да поискате от тях някакви инструкции по какъв начин се готви. Още по-добре, отидете на пазара без лист или предварителна концепция какво желаете да приготвите и вижте с какво ще се върнете у дома.

3

Направете извършването на покупки занимателно

Пазаруването на храна не би трябвало да бъде тягостно домашно обвързване. Мислете за него като за развлечение и като метод да забравите целия стрес, който съпътства живота и работата. За италианците извършването на покупки на храна е метод да излязат от вкъщи и офиса си, да прекарат време на открито и да се сприятелят с продавачи от квартала. Създайте своя лична мрежа от продавачи, като установите връзка с всеки един от тях: това, че ги познавате, ще трансформира вашето извършване на покупки в по-вълнуващо и обществено събитие.

4

Прегледайте остарели предписания

Има ли предписания, които помните от детството си? Може би нещо, което майка ви или баба ви е готвила за вас? Нещо, което постоянно поръчвате в обичания си ресторант без значение от всичко? Или обичаното ви ядене от онази лятна почивка, когато сте били у приятелите си? Спомнете си за тези храни и се пробвайте да ги възпроизведете вкъщи си (няма значение, в случай че не бъдат точното им копие). Мислите за тях ще провокират у вас щастливи мемоари, а до момента в който ги ядете, ще им вдъхнете живот.

5

Хранете се дружно с родственици или другари

Всички сме го правили – откриваме, че закъсняваме за някаква среща и нямаме време да седнем да се нахраним. Така че сграбчваме нещо, което можем да хапнем на крайник, и въпреки да можем да напълним краткотрайно стомаха си, това с нищо не способства за общото ни физическо и душевно здраве. Когато се храним дружно обаче, нашият мозък получава посланието, че сме щастливи и на несъмнено място, тъй че нашето тяло се изпълва с положителни хормони и страсти. Нещо повече, храненето в компания е удобно и за здравето ни. Когато ядем сами, нормално избираме нещо бързо и засищащо, само че когато сме с други хора, както демонстрират проучванията, се храним по-бавно и по-здравословно. Казано в резюме: яденето с родственици и другари усъвършенства настроението ви.

6

Създайте своя неделна традиция

Неделята е денят, в който италианците мързелуват и се глезят; в последна сметка, единствено един път се живее! В една от неделите на месеца си направете собствен специфичен pranzo della Domenica (неделен обяд – ит.) и поканете другари и родственици да споделят храната с вас.

Насладете се на четири разнообразни блюда и изпийте доста вино с тях. Вижте какъв брой време ще съумеете да седите на масата, като се храните и се смеете (личният ми връх е четири часа и половина).

7

Позволете си същинска обедна отмора

Често препускаме през работния си ден, до момента в който чакаме часовникът да ни каже, че е време да се приберем вкъщи. Но какво ще стане, в случай че се опитаме да го създадем малко по-приятен? Чудесен метод за това е да си вземем цялостна обедна отмора, най-добре към 60 минути. Знам, че това не всеки път е допустимо, само че в случай че можете да си го позволите, резултатите са невероятни! Когато станете от бюрото си и се отдадете на пълностоен едночасов обяд, мозъкът ви ще се освежи и няма да изпитвате това възприятие на замаяност и отмалялост следобеда. Резултатът? Ще бъдете в положение да свършите повече неща през остатъка от деня. Отдалечаването от бюрото има също по този начин и физически изгоди: когато поглъщате храна пред компютъра, това не ви дава опция да смелите вярно храната. Като отделите задоволително време и може би като се разноските за малко след обяда, давате опция на вашия организъм да преработи дейно храната. Мислете за обедната отмора като за грижа за вас самите и ще бъдете възнаградени, когато се почувствате щастливи, здрави и освежени.

8

Зареждайте кухненския долап

Ключът към триумфа при постоянните гощавки с родственици и другари е добре зареденият кухненски долап. Така готвенето за група хора става по-малко стресиращо и по-забавно. Освен това ще ви спести и време (повечето артикули в шкафа имат дълъг период на годност). Както означих и преди, приготвянето на храна за някого е висш знак за обич и обвързаност. Да доставите наслаждение на вашите родственици и другари с домашно приготвена храна, е неразривна част от Dolce Far Niente. Изисква време, грижа и самообладание, само че всички те биват възнаградени с усмивките по лицата на вашите посетители, когато опитат първата хапка.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР