По инициатива на министър Росица Карамфилова днес се проведе първата

...
По инициатива на министър Росица Карамфилова днес се проведе първата
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Ползването на водата от кладенците е безплатно за хората

По самодейност на министър Росица Карамфилова през днешния ден се организира първата от поредност планувани онлайн срещи с представители на регионалните и общинските администрации по въпросите, които пораждат в хода на акцията за вписване на кладенци и използването на подземни води за лични потребности със период до 28 ноември.

„ Ползването на водата е гратис, няма да се поставят водомери, регистрацията също е безвъзмездна, бърза, лесна и еднократна “ – посочи министър Карамфилова пред участниците в срещата. Тя разгласи, че още през днешния ден, в в допълнение облекчение на процеса, Байновите дирекции ще изпратят до всички общини бланки със заявки, които са основани за облекчение на жителите и ще са съпроводени от инструкции за попълване.

Целта на регистрацията е в басейновите дирекции да постъпи точна информация за броя на водовземните уреди в съответния регион, с цел да може да се подсигурява използването на водния запас. Още през 2000-та година стартира акция за регистрация на кладенците и неколкократно има удължение на законовия период. Въпреки това, „ за тези 22 години никой не може да каже какъв брой са кладенците в България “, означи министърът и посочи, че уговорките за регистрация произлизат от европейското и националното законодателство и единственото, което е належащо, с цел да бъдат изпълнени, е страната да разполага с указател на кладенците. „ Вярвам, че макар оставащия един месец до крайния период, всички ще припознаем отговорностите си и посредством взаимни дейности ще можем да приключим този значим ангажимент “, сподели още министър Карамфилова.

По време на срещата бяха конкретизирани редица въпроси, свързани с директната работа на локалните и държавните институции по регистрацията на оборудванията в отговор на интереса на жителите. Министър Карамфилова изясни, че в случай че лицето не разполага с географски координати, това по никакъв метод не съставлява проблем, като за задачата е задоволително в заявката да се опише местоположението на кладенеца в свободен текст.

Заместник-министър Петър Димитров категорично акцентира, че при регистрацията на кладенци не се изисква нотариален акт, схема на парцела, персонална карта и какъвто и да било различен документ. Единственият документ, който се изисква, е попълнено заявление за регистрация на бунар за лични потребности.

Всеки притежател подава заявката за регистрация в една от четирите басейнови дирекции, в чиято територия на ръководство попада парцелът – БД „ Западнобеломорски регион “ – Благоевград, БД „ Черноморски регион “ – Варна, БД „ Дунавски регион ” – Плевен, и  БД „ Източнобеломорски регион “ – Пловдив.

Заявлението за регистрация може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и предават на съответната басейнова дирекция постъпилите заявки. С предаването на попълненото заявление до кмета, жителите са изпълнили задължението си.

На срещата бяха припомнени и все още настоящите законови условия – използването на вода до 10 куб. м на денонощие за лични потребности, е гратис.

Всеки четвъртък до 28 ноември 2022 година, когато е крайният период за регистрация, зам.-министър Петър Димитров ще провежда постоянни онлайн приемни, с цел да бъде отговорено на запитването на всеки жител. „ Колегите на място в басейновите дирекции при нужда ще оказват подпомагане за попълване на заявките “ – увери министър Карамфилова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР