По-голямото тегло на основните бойни танкове, които ще бъдат доставени

...
По-голямото тегло на основните бойни танкове, които ще бъдат доставени
Коментари Харесай

„Нюзуик“: Теглото на танковете на НАТО може да създаде проблеми в Украйна

По-голямото тегло на главните бойни танкове, които ще бъдат доставени на Киев от страните от НАТО, може да сътвори проблеми за метода, по който Украйна може да ги употребява, настояват специалисти пред сп. " Нюзуик ".

През последните седмици западните съдружници на Киев оповестиха, че са подготвени да доставят на украинската войска модерни съществени бойни танкове.

На 25 януари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че Вашингтон ще достави на Украйна 31 танка M1 Abrams. Наричайки M1 Abrams " най-хубавите танкове в света ", Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще дават задоволително количество за оборудването на украински танков батальон.

Обещанието за доставка на " Ейбрамс " пристигна след обещанието на Берлин да даде на Украйна 14 танка " Леопард 2А6 ". Берлин даде позволение и на други страни да реекспортират създадени в Германия танкове Leopard.

В петък Германия утвърди и лиценз за експорт на по-старите танкове Leopard 1.

Преди това Англия даде обещание доставки на своите съществени бойни танкове Challenger 2. Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства този ход, като на 14 януари съобщи, че спомагателната поддръжка " освен ще ни укрепи на бойното поле, само че и ще изпрати верния сигнал към другите сътрудници ".

Всички нови танкове са по-модерни от главните бойни танкове, които Киев употребява от началото на войната, в това число Т-72 от руската ера. Преди това Украйна е получила Т-72 от няколко страни, а през ноември Белият дом пое ангажимент да финансира обновяването на 45 танка Т-72Б с разширени благоприятни условия в Чешката република.

Но Т-72, който е най-масово употребяваният главен военен танк в света, тежи към 45 тона, както и по-късният модел Т-80. Според американската войска един М1А1 може да тежи сред 67 и съвсем 74 тона.

" Това се отразява на това какви мостове може безвредно да употребява машината, което от своя страна се отразява на това къде да бъде ситуирана и какъв брой елементарно може да маневрира на бойното поле ", споделя пред " Нюзуик " военният и защитителен специалист Майкъл Пек.

Мостовете от руската ера са били проектирани по този начин, че да устоят тежестта на танковете от това време и от района, споделя пред изданието някогашният боен Франк Ледуидж.

" Много украински мостове може да не са подобаващи " за надалеч по-тежките западни съществени бойни танкове, които в този момент следва да бъдат изпратени на Украйна, споделя той.

Понтонното съоръжение, употребявано от украинските военни, също е проектирано предвид на танковете от руската ера, а не за " Ейбрамс ", " Чалънджър " или " Леопард ", прибавя той.

Още през февруари 2020 година военното издание Breaking Defense писа, че до момента в който западноевропейската инфраструктура " по време на Студената война постоянно е била укрепвана, с цел да издържи тежестта на над 60-тонните танкове на НАТО, Източна Европа не е можела да си разреши да строи толкоз солидно и във всеки случай е трябвало да устоя единствено доста по-леки руски танкове като 45-тонния Т-72 ", напомня " Нюзуик ".

Междувременно стана известно, че първият канадски танк Leopard 2 за Украйна е дошъл в Полша, заяви канадският министър на националната защита Анита Ананд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР