По думите на Николова анализът, направен при разработване на националната

...
По думите на Николова анализът, направен при разработване на националната
Коментари Харесай

Установени са момичета на 10, 11 и 12 г., които са станали майки, най-много са случаите в Сливен

По думите на Николова анализът, изработен при създаване на националната стратегия, е посочил, че казусът с ранните бракове и раждания е извънредно сериозен за страната ни. 

Отчетена е нужда да бъдат приложени съответни ограничения, осведомителни акции, стратегии за информиране, създаване на системи и механизми за работа с родителите, с разширените фамилии, с гражданското общество за смяна на настройките и създаване на модели на държание, които да не позволяват тази форма на принуждение над деца, изясни специалистът, представена от пресслужбата на ДАЗД. 

Предстои извънредно доста работа, която би трябвало да бъде систематична и целенасочена, сподели още Николова. По предложение на Държавна организация за протекция на детето в Семейния кодекс отпадна опцията за подписване на брак на малолетни лица с позволение на съда, означи тя.

В Програмата и проекта за осъществяването ѝ са написани съответни стъпки, измежду които използване на потвърдили своята успеваемост положителни практики за работа в общността по предварителна защита на детските и ранни бракове, в това число стратегии и интервенции за овластяване на девойките и момчетата посредством информация и развиване на житейски умения, поддръжка за продължение на образованието и обезпечаване на благоприятни условия за професионална реализация, които да доведат до понижаване на случаите на деца в ранно общуване, на фамилни начала и случаите на малолетни и малолетни родители, показват още от ДАЗД.

Снимка: ДАЗД

По време на срещата в Сливен представителите на разнообразни институции споделиха опита си в работата по предварителна защита на ранните бракове и раждания. Представена бе активността на екипите, функциониращи на територията на Област Сливен по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

Споделени бяха положителни практики, като образуване на разнородни мероприятия, извънкласни форми и действия за просветителна поддръжка и ангажиране свободното време на учениците и други Срещата беше открита от регионалния шеф на Сливен, инж. Маринчо Христов. Участие в нея взеха ръководители и специалисти на няколко институции.

В края на предходната година от Държавна организация за протекция на детето оповестиха, че общо 104 малолетни девойки са станали майки през 2022 година в община Сливен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР