По досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура – Бургас, към

...
По досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура – Бургас, към
Коментари Харесай

Прокуратурата погна поета Недялко Йорданов заради блъснат човек в Бургас

 По досъдебно произвеждане, следено от Районна прокуратура – Бургас, към наказателна отговорност е притеглен поетът Недялко Йорданов. Той е упрекнат в причиняване по несъобразителност на междинна телесна щета на пешеходец, настъпила в следствие от пътнотранспортно произшествие, позволено на пешеходна пътека.

Недялко Йорданов е упрекнат за това, че на 26.03.2019 година, към 10.30 ч., в гр. Бургас, на кръстовището на бул. " Демокрация " и ул. " Ген. Гурко ", контролирано с работеща светофарна уредба и пешеходна пътека, при ръководство на лек автомобил марка " Опел ", модел " Зафира ", нарушавайки разпоредбите за придвижване – чл.120, ал.1, т.2 от ЗДвП: " Когато прекосяването на пешеходците през пешеходната пътека се контролира с пътен светофар или от регулировчик, лидерът на транспортното средство е задължен след подаване на сигнал, който му позволява прекосяването – да пропусне пешеходците, които към момента минават на пешеходната пътека " ; чл.20, ал.1 от ЗДвП: " Водачите са длъжни да управляват непрестанно пътните транспортни средства, които ръководят " и ал.2: " Водачите на пътни транспортни средства са длъжни при избиране скоростта на придвижването да се преценяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със положението на пътя и на транспортното средство, с транспортирания товар, с характера и интензивността на придвижването, с съответните условия на видимост, с цел да бъдат в положение да спрат пред всяко предвидимо затруднение. Водачите са длъжни да понижат скоростта и при положение на нужда да спрат, когато възникне заплаха за придвижването " ; чл.116 от ЗДвП – " Водачът на пътно транспортно средство е задължен да бъде деликатен и внимателен към пешеходците, изключително към... престарелите хора " ; чл.119, ал.1 от ЗДвП: " При доближаване към пешеходна пътека, лидерът на нерелсово пътно транспортно средство е задължен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като понижи скоростта или спре " ; чл.119, ал.3 от ЗДвП: " Пешеходната пътека е част от платното за придвижване, обрисувана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предопределена за прекосяване на пешеходци... ", и чл.54 от ППЗДвП: " Пътен знак Д17 Пешеходна пътека ", като по несъобразителност позволил пътнотранспортно произшествие с пресичащия отдясно-наляво по пешеходна пътека на зелен сигнал на светофара пешеходец К.Л., като му предизвикал междинна телесна щета, изразяваща се в строшаване външния малеол на левия крайник, довело до трайно усложнение на придвижването на левия крайник за период от към 2-3 месеца при нормален ход на оздравителния развой – закононарушение по чл.343, ал.3, прочие последно, б. " А ", прочие второ, вр. ал.1, б. " Б ", прочие второ, вр. чл.342, ал.1 от Наказателен кодекс, вр. чл.120, ал.1, т.2, вр. чл.20, ал.1 и ал.2, вр. чл.116, чл.119, ал.1 и ал.3 от ЗДвП, вр. чл.54 от ППЗДвП.

Обвинението е повдигнато въз основа на умозаключение от направената съдебно-автотехническа експертиза, в което е посочено, че лекият автомобил ръководен от обвинения е направил маневра – завиване наляво в кръстовището от ул. " Ген. Гурко “ към бул. " Демокрация “, в посока УМБАЛ Бургас, на зелен светофар, като маневрата е осъществена със скорост от 20 км/ч. Пешеходецът е подхванал секване на пътното платно отдясно наляво по пешеходната пътека по бул. " Демокрация “, придвижването му е осъществено на зелен светофар за пешеходци. Ходът му е бил спокоен, със скорост от 3.2 км/ч. Според специалиста, заплахата е зародила, когато автомобилът е навлязъл в кръстовището и лидерът за пръв път е можел да го схване, като пресича пешеходната пътека. В този миг, пешеходецът не е попадал в рисковата зона за прекъсване на автомобила. Според специалиста, настъпилият удар е бил предотвратим.

На съображение член 60 от Наказателно-процесуален кодекс, по отношение на Недялко Йорданов е била взета мярка за неотклонение " Подписка “. Тази мярка за неотклонение е най-леката, планувана такава в Наказателно-процесуален кодекс. По съществото си, тя не постанова възбрана обвиненият да напуща местоживеенето си.

Обвиняемият Недялко Йорданов е дал подробни пояснения в наличието на акредитиран от него бранител. Заявил е, че не желае материалите по следствието да му бъдат предявени. Посочил е, че желае да бъдат предявени на упълномощения от него бранител. На 31.10.2019 година следствието е било предявено на посочения от Недялко Йорданов юрист. Защитникът е направил искане за преквалификация на закононарушението по чл.343а от Наказателен кодекс, защото обвиненият е оказал помощ на потърпевшия след действието. Това искане е било отразено в протокола за предявяване на досъдебното произвеждане.

Воля за преустановяване на досъдебното произвеждане е изразил и потърпевшият К.И. Той е направил това на 29.10.2019 година, когато материалите от досъдебното произвеждане са били предявени на акредитиран от него юрист. Последният е декларирал от името на доверителя си, че  няма искания към лидера и не желае да бъде водено наказателно произвеждане против Недялко Йорданов, като в този смисъл не поддържа направено искане в подадена (на 16.04.2019 г.) молба да се организира такова наказателно произвеждане.

Въпреки декларираната воля за преустановяване на досъдебното произвеждане, изразена от потърпевшото лице и Недялко Й., Районна прокуратура – Бургас е оставила без разглеждане настояването за това.

В разпореждане на наблюдаващия прокурор, направено на 04.11.2019 година, категорично е посочено, че действието, за което е притеглен към наказателна отговорност Недялко Йорданов е осъществено на пешеходна пътека. Поради тази причина, законът не разрешава преустановяване на наказателното произвеждане по искане на потърпевшия.

Независимо, че заради настъпването на ПТП на пешеходна пътека, наказателното произвеждане не би могло да бъде прекъснато по искане на потърпевшия, фактът че Недялко Йорданов е оказал помощ на последния след действието, следва да се регистрира само и единствено като смекчаващо виновността събитие.

Въпреки, че Районна прокуратура – Бургас е оставила без разглеждане настояването за преустановяване на досъдебното произвеждане, наблюдаващият прокурор е изразил воля да назначи повторна тройна съдебно-автотехническа експертиза. Това се прави напълно в сходство със закона, с цел да бъде осъществено цялостно, всестранно и обективно следствие, като по този начин ще се защитят правата на потърпевшото и обвиненото лице.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР