По данни от официалната страница на парламента до средата на

...
По данни от официалната страница на парламента до средата на
Коментари Харесай

49-ото Народно събрание: 44 закона и над 800 отсъствия на депутати в 89 заседания

По данни от формалната страница на Народното събрание доникъде на декември, 49-ото Народно заседание (НС) е провело общо 89 пленарни съвещания, 25 от които 25 - за парламентарен надзор. Това излиза наяве от резюме за работата на Народното събрание, оповестено на платформата " Отворен парламент " на неправителствената организация Институт за развиване на обществената среда.

То стартира работа на 12 април 2023 година, след петите за две години парламентарни избори в границите на две години и продължава своите съвещания, макар чувството в общественото пространство за неустойчивост на държавното управление, опитите за блокиране на дебатите в пленарна зала и даже физически конфликти в последните дни.

25 непрекъснати комисии в Народно събрание са провели общо 412 съвещания. образувани са още 6 краткотрайни комисии и 4 подкомисии. Най-активна от непрекъснатите е била правната комисия с 28 съвещания, следвана от здравната с 27 съвещания и Комисията по бюджет и финанси с 23 съвещания.

Най-натоварена по-принцип е Комисията по правни въпроси е най-натоварена, през която минават огромна част от предлаганите законопроекти. Правната комисия в 49-ото Народно събрание гледа и законови промени, свързани с отпущането втория транш от средствата по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). В нея е осъществена и първата " ротация " на основен пост в страната - през септември първият ръководител на комисията - Стою Стоев от ПП-ДБ беше сменен от Анна Александрова от ГЕРБ.

Във връзка с признатите към този момент хрумвания на ръководещото болшинство за промени в Конституцията, непрекъснатата Комисия по конституционни въпроси е провела 12 съвещания, 5 от които са през декември, в интервала на най-интензивните разисквания по промените в Основния закон.

До средата на сегашния месец в деловодството на Народното събрание са подадени общо 250 законопроекта. 126 от тях са импортирани през първите три месеца от мандата на 49-ото Народно събрание. Основната част от законопроектите в сегашния парламент се внасят от народните представители - 154 от всички импортирани оферти. останалите 96 текста са импортирани от Министерски съвет. Приетите закони са общо 44. 23 от тях са с вносител Министерски съвет, а 21 са препоръчани от депутатите.

Информация за отсъствията на депутатите на интернет страницата на Народното събрание е оповестена за интервала до края на ноември 2023 година В интервала април-ноември неоправданите отсъствия на депутати от пленарни съвещания са общо 804 са, а в комисии - 45. Над половината от отсъствията от пленарна зала (466) са регистрирани през месец ноември, в интервал на съществени несъгласия сред сътрудниците в ръководството от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и протест от депутатите на работата в Народно събрание.

Най-много са отсъствията от пленарна зала на народните представители от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС - 283, следвани от ПП/ДБ с 212 и Движение за права и свободи - 139. Данните сочат, че най-често не са взели участие в работата на Народното събрание представители на обединенията, подкрепящи актуалното ръководство.

Напусналият ПП-ДБ към този момент самостоятелен депутат Радостин Василев има 2 неоправдани отсъствия. От парламентарните групи най-рядко в зала не са влизали представителите на " ИТН ", които имат единствено 32 отсъствия.

Депутатите имат регламентирано право да насочат въпроси и питания към изпълнителната власт. Въпросите следва да са по тематики от публичен интерес и се задават към министър-председателя, вицепремиер или министър посредством ръководителя на Народното събрание. Те се насочат в писмена форма, а отговорите може да са устни или писмени, като във втория случай срокът за отговор е 10 дни. Народните представители могат да насочат и питания до членовете на Министерски съвет, засягащи активността на кабинета. Те са единствено в писмена форма, а срокът за приемане на писмен или вербален отговор е 14 дни. Всички въпроси, питания и отговорите към тях се разгласяват на интернет страницата на Народно събрание в обществения указател " Парламентарен надзор ".

В интервала април-декември 2023 година са заложени общо 1985 въпроса, а отправените питания са 56. Най-много са депутатските през май - 439, и юни - 428.

Няма въведено условие народните представители да разгласяват информация за визитите си при гласоподавателите. В това отношение е употребена пожелателната форма " може " - член 149, алинея 3 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание гласи: " Народният представител може да разгласи на страницата си в интернет информация за графика на срещите си с гласоподаватели... "

От страницата на Народното събрание не излиза наяве дали депутатите са имали срещи с жителите, като профилите на народните представители не съдържат секция, в която да се разгласява такава информация. " Не можем да определим дали това се дължи на техническите специфики на уеб страницата или на неналичието на извършени срещи. По този метод значим механизъм за приемане на противоположна връзка от гласоподавателите, даже да съществува, остава непроследим за необятната аудитория ", обобщава платформата Отворен парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР