По данни на руските консули на българска територия след Руско-турската

...
По данни на руските консули на българска територия след Руско-турската
Коментари Харесай

Защо 20 април не е национален празник: Не искаме Бенковски, а Гла...

По данни на съветските консули на българска територия след Руско-турската война от 1828-1829 година над 120 хиляди българи са дали живота си в предходните войни на Русия с Турция. Това са българи, взели участие непринудено в съветските военни акции – към 10 на брой преди да пристигна ред на „ нашата война “, приключила със Санстефанския контракт. В тези войни самостоятелност извоюват/получават Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина и прочие Но не и България. Това би трябвало да се знае и помни.

В отчети на съветски дипломати и съветски шпиони до император Николай I, а по-късно и до Александър II се твърди, че единствено за първите трийсетина години от XIX век в избухнали районни протести и въстания в българските земи, са починали над 180 хиляди души, включително и спокойно население.

 

Априлското въстание коства още 30 000 жертви.

 

Свободата не ни е подарък. Струва главите е кръвта на хиляди почтени българи и почтени жертви.

 

Два образеца.

 

Национален празник на Гърция е датата на експлоадирането на въстанието през 1821 година против османското господство. Започва Руско-турската война от 1828 – 1829 година, приключила с Одринския кротичък контракт, с който Османската империя признава независимостта на Гърция. Големият гръцки публицист Константинос Левидис написа: „ Българи пълководци отпред на българи доброволци се сражаваха дружно с гръцките герои в свещената битка за отечеството и свободата... “

 

Денят на сръбската държавност е народен празник на Сърбия, който се чества на 15 и 16 февруари. Празникът празнува Първото сръбско въстание от 1804 година, когато в село Орашац стартира битката за избавление от османско иго. Забележете: през днешния ден Сърбия е единствената страна на Балканите, която по някакъв метод поддържа Русия, само че не празнува контракта от Букурещ сред Русия и Турция от 28 май 1812 година, с който Турция признава автономията на Белград, последван по-късно от независимостта на Сърбия.

 

Нека не забравяме, че хиляди българи са взели участие интензивно, а доста от тях са дали живота си по време на гръцките и сръбските въстания.

 

Време е за преосмисляне на значимите дати от родната ни история.

 

20 април е началото на българската независимост. 20 април е национална гражданска война. Той съддаде и привременното българско държавно управление. А Георги Бенковски е всепризнатият основен деятел, моторът на протеста. Априлското въстание е българската Голгота.

 

Какво общо има служебният министър председател Димитър Главчев, упоменат в заглавито, с тези бунтовници от април 1876 година? късият отговор е: Нищо.

 

148 години след априлската епопея се пръква човек на диспропорционален за неговите благоприятни условия пост, който се пробва да сглоби нещо като държавно управление, само че наподобява повече на „ пате в кълчища “. Един ден желае промяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. След остра рецензия на Димитров от Бойко Борисов, несъмнено. Следват смешни пируети като репликата на Борисов, че Митов самичък се предложил за поста и било съвпадане, че Главчев се спрял таман на него. После пък Митов се отхвърли от поста. Президентът отхвърли да подпише декрет за промяната. Главчев се изтъпанва пред публицисти и декларира по какъв начин бил не запомнил, че Митов е зам.-председател на ГЕРБ… Междувременно Главчев поисква промяна и на земеделския министър Кирил Вътев. Ден и половина по-късно, в Козлодуй Главчев хвърля " бомба " пред кореспонденти, че предложил на президента Радев той, Главчев, да поемел и външно министерство. Има самочувствие, не може да му се отхвърли. В едно изявление преди време Лили Иванова бе споделила във връзка заливащите ни шоута за реализатори и гении, че преди да излезе на сцената, човек би трябвало да се огледа в огледалото и да намерения дали там му е мястото. Цитирам по смисъл.

 

Борисово-Главчевите шмекерии издават политическа мизерия. За самокритика да не приказваме, тя въпреки всичко е част от интелигентността.

 

Въображението може да ни подскаже, какво би сторил Бенковски (знаел 7 езика...), в случай че до него се навъртаха персони като Главчев и Борисов. И би било заслужено.

 

Затова и бе предаден… Не го схванаха тогава. Още не го разбираме. Нищо не научихме за 148 години, които ни разделят от тези трагични и величествени дни.

 

Затова 20 април няма скоро да стане народен празник. Защото желаеме да се прекланяме и да сме подвластни от някой избавител.

 

Огнян Стефанов

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР