По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO),

...
По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO),
Коментари Харесай

1.5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС

По данни на Европейската асоциация за проучване на затлъстяването (EASO), почти 1.5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст измежду страните от Европейски Съюз.
Въпреки трендовете на затлъстяване на популацията, досега в България не съществуваше конструкция, която да се ангажира изцяло и дълготрайно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния лечебен метод за всеки самостоятелен случай.
Поради високата периодичност на болестно затлъстяване измежду българите, за което към този момент съществува ефикасна профилактика и модерно лекуване, и високото професионално равнище на експертите в УМБАЛ "Александровска ", EASO утвърди кандидатурата на болничното заведение за статут на упълномощен Център за лекуване на затлъстяването. Той ще бъде първият в България функционален експертен център за образование, развиване и възстановяване на диагностиката, лекуването и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.
Лечението на затлъстяването е сложно и дълготрайно, и няма повсеместен метод, годен за всички.
В тази връзка, през 2016г. в УМБАЛ "Александровска " бе образуван екип от специалисти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който сътвори протоколи за държание и лекуване при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва смяна на питателните привички, диетичен режим, физическа интензивност, поведенческа психотерапия, лекарства и като последна мярка - бариатрична хирургия.
За интервал от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подобаващи за оперативно лекуване. Направени са 50 интервенции – "безкръвно " (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. междинна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на съпътстващите болести като захарен диабет вид 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се наблюдават и обгрижват умело, имат обезпечен достъп до екипа от самото начало на лекуването, преди и след интервенцията, и са със доста усъвършенствано здраве, самочувствие и качество на живот.
Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния интервал от време на изпитване на програмата, управлението на болничното заведение предприе процедура УМБАЛ "Александровска " да бъде приета от EASO за Референтен център за лекуване на затлъстяването. Кандидатурата получи утвърждение и все още "Александровска " единствена в страната има този документ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР