Плувецът Цанко Цанков се готви за поредното си предизвикателство. Световният

...
Плувецът Цанко Цанков се готви за поредното си предизвикателство. Световният
Коментари Харесай

Плувецът Цанко Цанков се срещна с кмета на Бургас преди да замине за участие в маратона в протока Каталина в САЩ

Плувецът Цанко Цанков се готви за следващото си предизвикателство. Световният рекордьор на 12-часово непрестанно плуване в открит басейн и единственият българин, преплувал Гибралтарския пролив, ще води нова спортна борба в открити води.

На 27 август бургазлията ще потвърждава силата на духа и безкрайната си воля в още един от седемте най-трудни маратона в света – от остров Санта Каталина до крайбрежията на Лос Анджелис.

Кметът на Бургас Димитър Николов одобри плувеца и го надъха за офанзивата на новия връх в кариерата. Цанков получи и знамето на града, което гордо ще развява на американска земя.

" Подготвен съм оптимално добре и имам вяра, че ще съумея да развеселявам моите съграждани и всички българи ", съобщи плувецът.

36-годишният бургазлия ще би трябвало да измине съвсем 37 километра по права линия в Тихия океан. Трудността на този маратон идва преди всичко от дългото разстояние и мощните непредвидими течения, само че и от ниската температура на водата, към 14 - 15 градуса.

Уникалността на трасето е, че се плува през нощта, което на моменти дезориентира участниците. Но за протока Каталина е преценено, че това е най-подходящата част от денонощието, защото тогава теченията и вълните отслабват.

Това съревнование датира от 127 години, а международният връх за преплуване на протока се държи от американеца Ханк Вайс, който през 2018-а година изминава дистанцията за 7:55:16 часа.

Подготовката на Цанко Цанков върви от няколко месеца по график с всекидневни 5-часови тренировки в басейн и в открити води, в това число и през нощта, с цел да се приближи в оптималната степен до рисковите условия по време на самия маратон в Тихия океан.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР