Плутон е свят, пълен с изненади. Тази планета-джудже не е

...
Плутон е свят, пълен с изненади. Тази планета-джудже не е
Коментари Харесай

Тънката мъглива атмосфера на Плутон вероятно е по-издръжлива, отколкото предполагахме

Плутон е свят, цялостен с изненади. Тази планета-джудже не е мъртва канара, ситуирана на края на Слънчевата система, а геологически деен обект с тънка атмосфера, която може да бъде забелязана в цялата ѝ хубост на фотографията нагоре, направена от " Ню хърайзънс " през 2015-а.

Атмосферата в частност постоянно е привличала вниманието на астрономите. През годините та се пробвали да схванат дали е непрекъсната или се трансформира при другите сезони, до момента в който планетата обикаля към Слънцето. Дълго време смятахме, че когато Плутон се движи по-близо до Слънцето, ледът по повърхността се трансформира в газ, а щом се отдалечи, той се кондензира и още веднъж замръзва. Ново проучване, оповестено в Icarus обаче, твърди, че нещата не седят тъкмо по този метод.

С помощта на Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA) откривателите са проучили атмосферата по време на звездна окултация (явление, при което далечен астрономически обект бива напълно или отчасти закрит от различен, по-близък до наблюдателя). Когато Плутон минава пред звезда, SOFIA употребява светлината на тази звезда, с цел да изучи атмосферата. Наблюденията от SOFIA са направени едвам няколко седмици преди " Ню хърайзънс " да прелети край планетата.

Орбитата на Плутон е доста по-яйцевидна, в сравнение с тази на Земята. Планетата-джудже обикаля Слънцето за цели 248 години. През 20 от тях тя се намира по-близо до звездата ни, в сравнение с Нептун. За финален път това се случва сред 1979-а и 1999-а. Т.е. в този момент тя е по-далече от Слънцето и надлежно – температурите на нея са по-ниски. На този стадий атмосферата наподобява незасегната.

Данните демонстрират, че атмосферата е мъглива, само че не са настъпили промени сред наблюденията през 2015-а и тези от 2011-а до 2013-а.

„ Плутон е тайнствен обект, който не престава да ни изненадва – споделя водещият създател на изследването Майкъл Пърсън, шеф на астрофизичната обсерватория „ Уолъс “ към Масачузетския софтуерен институт. – В по-ранните и по-отдалечени наблюдения имаше подсказки, че ще съществува лека мъгла, само че не и съответни доказателства, които да потвърдят съществуването ѝ – не и преди да дойдат данните от SOFIA. Сега се опитваме да разберем дали атмосферата на Плутон ще рухне през идните години – евентуално тя е доста по-устойчива, в сравнение с предполагахме до момента. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР