Пловдивския апелативен съд отказа да преквалифицира обвиненията срещу Кирил Стоянов

...
Пловдивския апелативен съд отказа да преквалифицира обвиненията срещу Кирил Стоянов
Коментари Харесай

Апелативният съд в Пловдив отказа да намали присъдите на убийците от Джумаята

Пловдивския апелативен съд отхвърли да преквалифицира обвиняванията против Кирил Стоянов и Цанко Петрунов, които станаха известни като „ убийците от Джумаята ” и не понижи присъдите им.
Прочетете още
Припомняме, че през декември 2022 година Окръжен съд – Пловдив осъди Кирил Стоянов /44г./ на 15 години отнемане от независимост, а съучастникът му Цанко Петрунов /47г./ – на 17 години, защото е направил закононарушението в изискванията на рисков рецидив. Двамата са приети за отговорни за това, че на 07 юли 2021 година след приложимост на алкохол, в съучастничество са пребили до гибел 55-годишния Лалко Журков.

Недоволни от присъдите, съучастниците в ликвидиране апелираха наказването си пред по-горна инстанция. Адвокат Светлана Званчева, бранител на Кирил Стоянов, сподели пред въззивния съд, че двамата подсъдими не са направили убийството с предумисъл, както се твърди в претекстовете на първоинстанционния съд. Според нея Стоянов и Петрунов били възмутени от дейностите на Журков и решили да го санкционират,  като го набият. „ Тоест Петрунов и Стоянов не са тръгнали на пердах, с цел да умъртвят жертвата ”, посочи Званчева.

Юристката изиска връщане на делото за ново разглеждане и преквалифициране на обвиняването от „ съзнателно ликвидиране ” в „ ликвидиране по несъобразителност ” след нанасяне на телесна щета.

Прокурор Димитър Махмудиев се солидализира частично с подсъдимите, като сподели, че Цанко Петрунов несправедливо е получил по-високо наказване от Кирил Стоянов..

„ Въпреки, че е рецидивист с по-тежко правосъдно минало, считам че Окръжният съд не е счел вярно събитията, защото ударите нанесени от Петрунов са по-малко от тези на Стоянов ”, сподели представителят на държавното обвиняване, допълвайки че съгласно него присъдата би трябвало да бъде понижена от 17 на 15 години.

Въпреки доводите на страните Апелативните съдии напълно потвърдиха наказванията на двамата. Решението въпреки всичко не е дефинитивно, като Кирил Стоянов и Цанко Петрунов могат да отнесат проблеми и до Върховния касационен съд.

Историята на убийството:

Жертвата - Лалко Журков и побойниците му се познавали отдавна. Често били дружно в градинката на Джумаята и консумирали алкохол съвсем всяка вечер. Убитият бил скитник, само че имал регистрация като " махленски актьор ", за което имал и карта. Последните два дни преди убийството той живял в дома на един от убийците си. Преди случая, тримата още веднъж пиели алкохол в градинката, когато почнал абсурдът, който в следствие прераснал във физическа разпра. 

Причината е, че вечерта преди случая, убитият се намирал в региона на Джумая джамия и пиел бира, когато видял, че на стълбите били седнали няколко младежи, измежду които и малолетно момиче. Лалко се доближил към тях и хванал момичето за ръката, придърпал го към себе си и почнал да го опипва. Това било видяно от намиращия се наоколо Цанко. Той се възмутил и уведомил полицейски патрул. 

После споделил и на Кирил за видяното и двамата решили да санкционират уличния актьор като му нанесат побой.

На идващия ден към 22,30 ч. двамата другари по чашка още веднъж се намирали в региона на градинката на Джумая джамия и пиели. По същото време на място бил и Лалко. Той също употребявал алкохол. След като го видели, двамата другари подхванали дейности да го санкционират поради държанието му към малолетното момиче и почнали да го удрят с ръце по главата. Побоят траял към 10 минути, за което време двамата обвинени нанесли на бездомника повече от 20 удара в главата.

В един момент Лалко паднал на земята и не съумял да стане. Побойниците видели, че е в безпомощно положение, само че не му помогнали, а седнали наоколо и траяли да пият. Минаващи край тях очевидци подали сигнал в полицията за случая. Пристигналият на място медицински екип констатирали гибелта на Лалко. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР