Пловдивските започнаха първия си активен протест от много години насам.

...
Пловдивските започнаха първия си активен протест от много години насам.
Коментари Харесай

Музеите в Пловдив на протест срещу кабинета на Киро - бюджетът им не компенсира инфлацията

Пловдивските започнаха първия си деен митинг от доста години насам. Институциите са недоволни от проектите на държавното управление да вдигне финансирането им по Държавен стандарт единствено с 5%. Това е най-ниското нарастване - читалищата примерно ще получат 10% нагоре, а стартовата заплата на млад преподавател към този момент надминава 1400.

Музеите желаят увеличените да е най-малко 50%, с цел да може заплатите на научните служащи, които са в тях да доближат най-малко 1200 лв., оповестява " Марица ". Природонаучният музей посрещаше гостите си с огромен надпис на вратата " Протест ". Служителите му бяха закачили такива банери на облеклата си. Иначе музеят бе цялостен с деца и родители като всяка друга събота.
свързани новини36884на 06.02.2022
Една от протестиращите бе Мина Динчева, която е организатор в терариума. Завършила е " Биология " и има магистратура по Екология. " Трябва да работим по някакъв по-висок стандарт и да получаваме възнаграждение, което да дава отговор на това, за което сме учили ", сподели тя.

Наред с биолозите, към митинга се причислиха и служащите от обслужващия личен състав. Билетопродавачката Цветанка Попова работи в музея към този момент 6-та година. " 5-процентното нарастване, което ни оферират значи единствено 3% действително, като се приспаднат налозите ", пресметна тя.

Протестът е на Сдружението на музеите в България. В него влизат всичко пловдивски институции без Археологическия музей. Към сдружението са и Градската художествена изложба и Общински институт " Старинен Пловдив ".

Въпреки, че не влиза в него, Археологическият музей също стартира работа с огромен надпис " Протест " на входната си врата. Служителите му също обясниха, че стачкуват против неглижирането на специалността им от страна на новия бюджет.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР