Пловдивчанин с увреждания осъди община Пловдив заради поставена скоба на

...
Пловдивчанин с увреждания осъди община Пловдив заради поставена скоба на
Коментари Харесай

Мъж с увреждания, паркирал на Синя зона, осъди Община Пловдив заради поставена скоба

Пловдивчанин с увреждания осъди община Пловдив поради сложена скоба на автомобила му. Местната администрацията е изгубила дело, в което жителят апелира наложената му наложително административна мярка/ПАМ/.  
Прочетете още
Случаят е от началото на май 2023г.. Във въпросния ден пловдивчанинът, който е с 60% неработоспособност и има карта за преференциално паркиране, посетил за медицински проучвания в центъра на Пловдив. Тъй като е трудноподвижен и му е необходим компаньон, с него била сестра му. Паркирали автомобила на ул. „ Йоаким Кърчовски “, която попада в обсега на " Синя зона ", и се отправили към близката лаборатория.

На връщане открили, че автомобилът е блокиран със скоба, сложена от Оперативна програма „ Паркиране и репартиране “. От приложени фотоси е видно, че на таблото е подложен инвалиден стикер. Независимо от това, чиновниците на общинското дружество счели, че колата е паркирана в нарушаване на наредбите. Издали протокол, на база който била формирана обжалваната ПАМ.


ул. „ Йоаким Кърчовски “

В претекстовете си пред съда пловдивчанинът показал, че общинските чиновници не са работили добросъвестно и заслужено и са засегнали по дискриминативен метод правата му на човек с увреждания. Мъжът показва още, че Община Пловдив не е осигурила задоволително паркоместа за инвалиди, обозначени със знак " Д21 ", само че в това време постанова наказания.

Съдът е взел поради обстоятелството, че в периметъра, където е била паркирана колата му /ул. „ Захари Стоянов “, ул. „ Иван Андонов “ и ул. „ Йоаким Кърчовски “/ са осигурени 3 паркоместа за коли обслужващи хора с увреждания.

Пред съда локалната администрация показала скица на отвесна и хоризонтална пътна сигнализация, както и броя тук-там за паркирате. Не са показани обаче данни какъв брой от тях са обозначени със знак Д21. „ Не може да се откри с решителност, че от страна на общинските органи са подхванати задоволително ограничения за осъществяване на изискванията и основаването на гаранции за равнопоставеност на хората с увреждания “, стимулират се магистратите. Иначе казано - липсва доказателство дали обезпечените от общината паркоместа за хора с увреждания дават отговор на условията.

Съдът заключва, че оспореният административен акт е годен, само че не е предписан в сходство с материалноправните разпореждания, заради което подадената против него тъжба се явява основателна. Затова анулира наложената насилствена административна мярка и осъжда Община Пловдив да заплати на жителя 1010лв. за разходи по делото. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Припомняме, че при сходен случай от януари тази година различен пловдивчанин с увреждания осъди Община Пловдив поради това, че е блокирала автомобила му със скоба. Повече вижте тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР