Plovdiv24.bg Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната

...
Plovdiv24.bg
Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната
Коментари Харесай

Борисов с важно предупреждение, преди зимата да нахлуе мощно в петък

 Plovdiv24.bg Ситуацията в страната се възстановява, ситуацията по отношение на метеорологичната условия се следи непрестанно, следят се равнищата на язовирите и където е належащо, се изпускат следено. Всички виновни институции са в цялостна съгласуваност между тях и в подготвеност за реагиране, в това число и на сигнали на жители.

Превантивно стартира обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа поради предстоящото захлаждане. Това беше докладвано на министър-председателя по време на работно заседание, което той свика по отношение на усложнената метеорологична конюнктура на някои места в страната.

" Максимално бързо Фондът за бедствия и повреди да окаже помощ, когато кметовете са подготвени. Всеки по своя сектор да вземе ограничения. В петък зимата идва с цялостна мощ, тъй че да се внимава доста “, съобщи министър председателят Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите осведоми, че са подхванати всички дейности във връзка с наблюдаване на равнищата на язовирите, като прилежащите страни – Гърция и Турция са известени, с цел да могат да подхващат превантивни ограничения.

Министърът на районното развиване и благоустройството посочи, че всички пътни ръководства са получили инструкции превантивно да стартират обработка на пътните настилки заради предстоящото рухване на температурите. Ведомството работи в цялостен синхрон с министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под надзор, местата, на които електрозахранването е било прекратено, към този момент е възобновено, рапортува министърът на енергетиката. Тя увери, че спешните екипи са усилени и имат цялостна подготвеност да поемат сигнали.

Към момента няма язовири, които да провокират риск за живота на хората, осведоми министърът на стопанската система. От предходната седмица е основан щаб към Държавната организация за метрологичен и механически контрол, който следи непрекъснато равнищата на водоемите, уточни още министърът.

Министърът на вътрешните работи осведоми премиера Борисов, че ведомството е в непрекъснат контакт и съгласуваност с всички виновни институции по отношение на метеорологичната конюнктура и екипите неотложно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било ситуацията в Смолян, където има сриване на къща в резултат на задействано свлачище, само че след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната жителите на дома – двама възрастни и две деца са евакуирани неотложно и няма починали.

Министърът на земеделието, храните и горите съобщи, че " Напоителни системи “ оказват цялостно подпомагане на Столична община. Следят се язовирите, стопанисвани от сдружението, и има следено изпускане на някои от тях. Министър Танева осведоми, че има малко залети аграрни площи в Югозападна България, само че екипи работят по места.

За непрестанно наблюдаване на ситуацията на територията на Столична община рапортува кметът. Тя уточни, че екипи работят непрекъснато по местата, където се е налагало отводняване на къщи и помощ на хората. Общината стартира разказване и на вредите на засегнатите обекти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР