Пловдив. Започна модернизация на Пречиствателна станция на Пловдив, съобщиха за

...
Пловдив. Започна модернизация на Пречиствателна станция на Пловдив, съобщиха за
Коментари Харесай

Започна модернизация на Пречиствателна станция на Пловдив

Пловдив. Започна рационализация на Пречиствателна станция на Пловдив, оповестиха за Радио „ Фокус “ - Пловдив от пресцентъра на Общината.

Кметът Здравко Димитров акцентира, че планът визира над половин милион души и ще докара до възстановяване на пречистването на отпадъчните води.

С публична гала през днешния ден беше даден стартът на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив. Проектът е част от Водния цикъл, който се осъществя по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Той е от изключителна значимост за възстановяване качеството на филтриране на водата в Пловдив, тъй като ще понижи навлизането на нездравословни субстанции и детайли.

Първата копка беше направена от кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кмета по строителство Пламен Райчев, шефа на „ ВиК “ ЕООД - Пловдив Спартак Николов, ръководителя на Пречиствателната станция Николай Михалков, представителя на изпълнителя на плана - ДЗЗД „ ПСОВ Пловдив 2018 “ Милен Недев.

„ Днес е прекрасен ден за Пловдив и за част от селищата от Община Родопи. Проектът е уникален в България. След реконструкцията пречиствателната станция, освен ще пречиства отпадъчните води, само че и ще създава биогаз и електричество. Надявам, че след две години още веднъж да се съберем тук и да отчетем сполучливото осъществяване “, съобщи по време на формалната гала кметът Здравко Димитров. Той напомни, че това е следващата огромна инвестиция в Пловдив на стойност 70 млн. лева Модернизацията на оборудването е основно освен за Пловдив и неговите поданици, само че и за района, защото в него се преработват отпадъчните води и на Брани поле, Белащица, Първенец, Марково и Брестник. В обсега на плана попадат общо над половин милион души.

„ Днес е прекрасен ден за екологията. Преди 10 година стартира самодейността за реконструкцията, а това е вторият, само че сполучлив старт на този план. В него ще се осъществяват последните софтуерни новости в региона на пречистването. След завършването в Пречиствателна станция ще има слънчев парк, ще се употребява за термична обработка на утайките, ще има когенерация и произвеждане на електричество. Така ще се минимизират индустриалните разноски, което директно ще рефлектира върху ценообразуването “. Това изясни шефът на „ ВиК “ ЕООД - Пловдив Спартак Николов.

Най-тежката част на Водния план – подмяната на ВиК мрежата в кварталите в регион „ Северен “ - към този момент е на привършване, заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев след церемонията пред публицисти. Дейностите по подмяната на ВиК мрежата в карето, заключено сред ул. „ Победа “, бул. „ България “, ул. „ Васил Левски “ и бул. „ Марица – север “, са изпълнени на 98%, а възобновяване на настилките е към своя край. Съвсем скоро улиците ще са с изцяло възобновени настилки.

На 75% е напредъкът на строителните работи в карето зад хотел „ Санкт Петербург “, а в кв. „ Захарна фабрика “ е на 80%. С сменена ВиК мрежа са улиците „ Гюро Михайлов “, ул. „ Сърнена Гора “, ул. „ Полк. Дрангов “, ул. „ Драгота “, ул. „ Добротич “, ул. „ Луда Яна “ сред ул. „ Полковник Сава Муткуров “ и ул. „ Порто Лагос “, ул. „ Петър Шилев “, ул. „ Тиса “, ул. „ Ян Хус “, отчасти ул. „ Пантелей Генов “ и ул. „ Генерал Кутузов “. Остават за замяна тръбите единствено на част от ул. „ Порто Лагос “ и по ул. „ Златна Панега “. Възстановяването на тротоарните и асфалтовите настилки върви с доста положителни темпове.

„ Напредваме и напълно скоро ще излезем от кварталите и ще остане единствено построяването на Главния колектор и Пречиствателната станция, която не е в урбанизирана територия и при работата няма да пречим даже на придвижването “, разяснява Райчев. По думите му планът се движи в период и доста, само че основава неудобства най-много в регионите където се подменя ВиК мрежата. „ Извиняваме се на хората, само че след ремонта, те получават по-качествена вода, нови тротоари и актуализирани улици “, съобщи още зам.-кметът по строителство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР