Пловдив. Заместник-кметът Пламен Панов посрещна стажант - аташетата от XVI-тия

...
Пловдив. Заместник-кметът Пламен Панов посрещна стажант - аташетата от XVI-тия
Коментари Харесай

Заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов посрещна стажант - аташетата от XVI-тия обучителен курс по дипломация на Дипломатическия институт към МВнР

Пловдив. Заместник-кметът Пламен Панов посрещна стажант - аташетата от XVI-тия обучителен курс по дипломация на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината.

Младите хора, избрали за собствен патрон дипломата Стоян Петров – Чомаков през днешния ден посетиха къщата на неговия дядо доктор Стоян Чомаков – експозиция на Златю Бояджиев

Випускниците от XVI-тия обучителен курс по дипломация за стажант – аташета от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи на Република България посетиха през днешния ден Пловдив. Те бяха придружавани от госпожа Таня Михайлова – шеф на ДИ.

По традиция всеки випуск, минал влиятелното образование, вследствие на което стартира дипломатическа кариера в посолствата на България по света, избира собствен патрон. Настоящият випуск е направил избора да носи името на дипломата Стоян Петров – Чомаков. Неговият дядо доктор Стоян Чомаков е български доктор хирург, държавник и политик. Той е изтъкнат герой за църковна самостоятелност. След Освобождението е дописен член на Българското книжовно сдружение и почетен член, Министър на националното просвещение, депутат. В дома му в Пловдив през днешния ден се обитава експозиция на ГХГ на огромния български художник Златю Бояджиев.

Внук на доктор Стоян Чомаков е дипломатът Стоян Петров-Чомаков (1888 – 1966), дипломат в разнообразни страни през 1927 – 1945 година, ( патрон на випуска). От 1927 до 1933 година оглавява Българската царска легация в Будапеща (Унгария), по-късно е изпратен като пълномощен министър на Царство България във Вашингтон (САЩ) (1933 – 1936). През 1936 година за малко се завръща в България като заема поредно длъжностите: шеф на протокола, шеф на „ Политическата дирекция “ и изпълняващ длъжността основен секретар в Министерството на външните работи и изповеданията. От 1938 до 1940 година е изпратен като пълномощен министър на Царство България в Стокхолм (Швеция), а от 1940 до 1944 година е пълномощен министър на Царство България в Букурещ (Румъния). Има водеща роля по време на договарянията с румънското държавно управление за връщането на Южна Добруджа, и подписването на Крайовската конвенция. Последният му дипломатически пост е като пълномощен министър на Царство България в Токио (Япония). Изпратен е през 1944 година След 1945 година българската страна му лишава поданството. Живее дружно със фамилията си в Швейцария (1945 – 1949), Аржентина (1949 – 1956) и Белгия (след 1956). В Аржентина основава емигрантската организация „ Бащино огнище “. Занимава се и с живопис. По време на дипломатическата си работа в Будапеща прави скици на българската черква, по които по-късно е издигната. Рисува и в Буенос Айрес. През 1964 година прави независима галерия в Брюксел. Автор е на книгата „ Духът на дипломацията “, която е преведена на български език посмъртно, през 2002 година Умира на 26 август 1966 година

В чест на своя патрон, през днешния ден стажант-аташетата имаха среща със заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов в къщата на доктор Стоян Чомаков в Стария град. Пламен Панов ги посрещна, дружно с уредника на музея, който им описа историята на рода Чалъкови, от които произлиза Чомаковия. Випускниците разгледаха богатата експозиция с картини на Златю Бояджиев, след което организираха сказка в презентационната зала на музея със заместник-кмета на тематика „ Пловдив – Древен и безконечен “.

Пламен Панов описа на гостите за Пловдив, за културно-историческите забележителности, за целите на общинската администрация в региона на културата, археологията и туризма, за историята на кандидатстване, продобиване и реализация на най-големия културен план „ Пловдив – Европейска столица на културата “ и още доста други тематики. Стажант –аташетата зададоха голям брой въпроси. Гостите и техния хазаин откриха доста общи тематики и допирни точки и отвън тематиката на беседата, защото заместник-кметът Пламен Панов е приключил висшето си обучение със степен магистър по европеистика, която пази в влиятелния King`s College London. Преди това е придобил степента бакалавър по „ Международни връзки “ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

В края на срещата младежите изненадаха домакините с благ жест. Те бяха събрали авансово персонални средства, които подариха на къщата-музей, като знак на респект и почитание към своя патрон. ОИ „ Старинен Пловдив “ получи дарението с признателност, като от екипа

споделиха, че същите ще бъдат употребявани за закупуване на маси столчета за занятията по изобразяване за деца, които се организират в къщата, измежду картините на огромния Златю Бояджиев.

Накрая всички си направиха обща фотография за спомен пред стълбището на постройката – монумент на културата. Програмата на посещаване включва още Малката Базилика и Епископската базилика на Филипопол, както и разходка в кв.Капана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР