Пловдив. В най-старата църква в Пловдив Света Неделя“ за първи

...
Пловдив. В най-старата църква в Пловдив Света Неделя“ за първи
Коментари Харесай

В най-старата църква в Пловдив Света Неделя“ за първи път честват независимостта на България нелегално през 1989 година

Пловдив. В най-старата черква в Пловдив " Света Неделя “ за първи път се празнува, въпреки и незаконно " Денят на независимостта – 22 септември “ през 1989 година. По това време към момента на власт са комунистите, които жигосват този ден, като ден, обвързван с цар Фердинанд. Това описа за Радио " Фокус " - Пловдив царистът и демократ Владимир Дончев.

" Ние бяхме една група запалянковци, групирани към Демократическата партия, които организирахме този празник за първи път през 1989 година “, описа Дончев. Оказва се, че техен съидейник е и свещеникът, който служи в тази черква – отец Любен, който в този момент към този момент не е сред живите. Групата от запалянковци, измежду които е и Иво Калчев помолват отец Любен да отслужи молебен на един неразрешен до тогава празник – Независимостта на България. И той го прави, самоуверено, без да се опасява от принуда от страна на ръководещите тогава. На идната 1990 година празникът към този момент става формален. Групата от демократи стартира интензивно да работи за възобновяване на най-стария храм в Пловдив " Света Неделя “, защото положението му е доста неприятно. Така, към концепцията за празника и тази черква се оформя един център - Сдружение " Център Петко Каравелов “, на името на Петко Каравелов, който основава и управлява Демократическата партия у нас.  

Дончев описа още, че сдружението се залавя и с построяването на барелеф на Александър Малинов. 

От 1896 година Александър Малинов е измежду видните дейци на Демократическата партия, с която са свързани едни от най–големите му заслуги и цялостното му въздействие върху българската политика. През 1903 година водачът на Демократическата партия Петко Каравелов умира, а за негов правоприемник е определен точно Александър Малинов. 

Малинов става министър-председател в един от най-решителните интервали от българската история. Именно по това време той доближава своя връх в политическата си активност, като взема ефективно присъединяване в подготовката и оповестяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година.  

" Освен, че изградихме барелефа на гърба на църквата, кръстихме на негово име и площада там “, описа още Владимир Дончев. " Тук е и площадът на Стефан Савов и по този начин се оформи едно средище на празника на независимостта в Пловдив и на личностите, които са свързани с него “, добави Дончев.

" Отец Любен го правеше съвсем импровизирано, нямахме височайша поддръжка от управляващите. Първите празнувания не ги толерираха, защото през 1989 година управлението на страната беше към момента комунистическо “,  разказа още Владимир Дончев.

Според него, през днешния ден към този момент това се е трансформирало в чудесна традиция, която ще продължи. Разбира се, огромна е заслугата и ролята на Иво Калчев, който през днешния ден пристигна на поднасянето на цветя на барелефа на Александър Малинов, макар, че не е в цветущо здраве.

Храмът " Света Неделя “ през днешния ден живее нов живот, след възобновяване му от тежкото състояниеэ- опустошен купол, през който тече вода. За него са отпускани пари по стратегии още по времето на ръководството на партията на Симеон Сакскобурготски. Днес доста хора не престават да оставят своята милостиня за най-старата черква, отпред на която е отец Апостол. " Един от хората, които от години подкрепят този храм е арбитър Емил Митев от Апелативния съд в Пловдив “, уточни още Владимир Дончев.

За 32-ра поредна година през днешния ден в най-старата пловдивска черква " Света Неделя " бе отслужен Молебен за здраве и благополучие на целия български народ и в респект на Негово величество княз Фердинанд, провъзгласил Независимостта на България преди 113 години.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР