Пловдив. В Балабановата къща в Стария град се откри годишната

...
Пловдив. В Балабановата къща в Стария град се откри годишната
Коментари Харесай

Регионалната организация на Съюз на слепите в Пловдив откри атрактивна изложба

Пловдив. В Балабановата къща в Стария град се откри годишната галерия на членове на Съюз на слепите в България - Регионална организация -Пловдив, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на Общината. Красивата експозиция показва извънредно забавни и атрактивни произведения - картини, керамика, бижута, плетива и грънчарски произведения, които са сътворени с креативния капацитет и естетическо възприятие на хора със зрителни увреждания от Пловдив. Изложбата се посвещава на 100- годишнината от основаването на Съюз на слепите в България.

Организирането на дни на творчеството на хора с повредено зрение е традиция, почнала още през 2001-ва година, а ОИ „ Старинен Пловдив ” е хазаин на събитието за четвърта година.

Изложбата бе открита от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Приветствие към участниците и гостите насочи и и.д. шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент Елена Канатрева – Дечева. Сред гостите бяха също заместник-кмета на регион Централен - Фиданка Кацарева, представители на Дирекция „ Социална политика “ на община Пловдив, както и приятелите от Лайънс клуб - Филипополис, Пловдив.

По мотив откриването на изложбата, членовете на Съюз на слепите в България - Регионална организация Пловдив бяха подготвили и къса музикално – поетична стратегия. Тя стартира с осъществявания на групата за достоверен фолклор към пловдивската организация, осъществяване на лирика и музикален привет на дует „ Настроение “.

Официалните посетители получиха и подарък – диск с осъществявания на дует „ Амур “, лиричен алманах „ Мигове от бликналата светлина “ и справочник „ Когато сте с хора без зрение “.

„ Поздравявам ви във връзка откриването на изложбата, както и по случай 100 –годишнината от основаването на Съюз на слепите в България. През забележителната си вековна история организацията се употребява с огромен народен престиж и е значим фактор за основаване на по-достоен живот на хората със зрителни проблеми. Току що получих брошура с обръщение да прочета за това по какъв начин да се поддържа връзка „ Когато сте с хора без зрение “, признавам, че няма да го направя. Защото имам вяра, че изкуството е най- универсалното и неповторимо средство за другарство. Това което видях през днешния ден - прелестните ви картини, произведения от керамика, плетива, прави тъкмо това – да ви усещам със сърцето си близки “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

Може да посетите изложбата-базар на произведения на хора със зрителни увреждания до 31.07.2021 година и да подкрепите техния гений, мощ и борбеност. Цените на изделията са извънредно налични и атрактивни, а творбите са с висока художествена стойност.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР