Пловдив. Съдиите от Пловдивския апелативен съд са сред най-натоварените апелативни

...
Пловдив. Съдиите от Пловдивския апелативен съд са сред най-натоварените апелативни
Коментари Харесай

Съдиите от Пловдивския апелативен съд са сред най-натоварените апелативни съдии в страната

Пловдив. Съдиите от Пловдивския апелативен съд са измежду най-натоварените апелативни съдии в страната, оповестиха за Радио „ Фокус “ - Пловдив от пресцентъра на Съдебната палата. Въпреки това, 83% от делата завършват в 3-месечен период и близо същият % са доказаните или променени от Върховния касационен съд. Над две трети от постъпилите каузи са цивилен, търговски и фирмени, а останалите - наказателни.

Тези данни бяха изнесени от Магдалина Иванова – ръководител на Апелативен съд – Пловдив, в отчетния ѝ отчет за 2020 година Общото заседание на съдиите от Апелативен съд – Пловдив за разискване на отчета се организира отдалечено, посредством видеоконферентна връзка, заради изключителната епидемиологична конюнктура в страната, обвързвана с разпространяването на коронавирусната зараза COVID-19.

В отчета е посочено, че магистратите са измежду най-натоварените в страната, само че това не се е отразило на качественото правосъдие.
„ Към края на отчетния интервал съдът е работил с понижен състав на съдиите – 4 незаети съдийски щата, отчасти попълвани с командироване на съдии от окръжните съдилища. Действителната натовареност на съдиите остава висока, като при сравнението с общите данни за апелативните съдилища в страната, Апелативен съд – Пловдив резервира досегашните челни позиции по индикаторите за натовареност по щат и действителна такава “, написа в отчета си Магдалина Иванова.

Средно месечната действителна натовареност по индикатора каузи за разглеждане е 7.55 броя на арбитър, а във връзка с свършените каузи е 6.60 броя.

През 2020 година общият брой на постъпилите каузи в Апелативен съд – Пловдив е 2068 бр. От тях 638 бр. са били наказателни, 656 цивилен, 774 търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2020 година са в общ размер 2330 бр. Този общ брой е от постъпленията, заварените производства и върнатите от горна инстанция за продължение на съдопроизводствените дейности. За цялата отчетна година съдиите от Апелативен съд – Пловдив са свършили общо 2035 бр. каузи. От тях 83% (1698 бр.) са завършили в период до 3 месеца от образуването им.

В отчета е регистрирана и активността на шестте окръжни съдилища от правосъдния регион на Апелативен съд – Пловдив. В съпоставяне с останалите съдилища в страната от това равнище, в челната тройка по натовареност са окръжните съдилища в Стара Загора, Пловдив и Хасково.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР