Пловдив. През първото тримесечие на 2021 г. експертите на Регионалната

...
Пловдив. През първото тримесечие на 2021 г. експертите на Регионалната
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив започна 2021 година с активна контролна дейност

Пловдив. През първото тримесечие на 2021 година специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) направиха 199 инспекции по съставни елементи и фактори на околната среда като ревизираха 186 обекта. Голям е размерът на изключителните инспекции - 119 на брой. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от инспекцията. Те са осъществени в резултат на получени тъжби и сигнали, при реализиране на следващ надзор по осъществяване на направените наставления и по искане на други способени органи. Постъпилите тъжби и сигнали за интервала са 172, като на всички тях е реагирано навреме.

От началото на годината специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са съставили 24 акта за определяне на административни нарушавания. Издадени са 34 наказателни постановления, като са наложени имуществени наказания и санкции за общо 106 100 лв.. От тях за 30 000 лв. са наложените наказания на трима оператори на съоръжения, откакто е открито несъблюдение на условия в комплексните им разрешителни.

Най-големият брой наказателни постановления, 19 на брой, са наложени за нарушавания на Закона за водите. Експертите на екоинспекцията са открили оператори, които не поддържат експлоатираните от тях пречиствателни уреди в редовност, употребяват воден обект в отклоняване от плануваните условия в разрешителното за заустване, заустват отпадъчни води с индикатори, превишаващи самостоятелните емисионни ограничавания или заустват отпадъчни води без издадено позволение за това. Немалко са и наложените наказания на юридически и физически лица за неспазване наредбите на Закона за ръководство на отпадъците и Закона за чистотата на атмосферния въздух. Установени са и извършители на Закона за биологичното многообразие – за действия в реки, без да е извършена изискуемата в закона процедура и за развъждане на предпазени типове птици.

Общата сума от събрани наложени санкции и наказания по член 69 от Закон за опазване на околната среда за тримесечието е 93 300 лв., като 6 696 лв. от нея са преведени на общините, на чиято територия са глобените обекти.

За първото тримесечие са издадени 545 писма за обмисляне вероятността от влияние върху предпазените зони на планове и капиталови оферти и 35 решения за обмисляне на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието

върху околната среда и екологична оценка на проекти и стратегии. 2402 са издадените от екоинспекцията документи за осъществени административни услуги и отговори на писма/жалби от физически и юридически лица.

Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е издал 38 регистрационни документи и позволения за осъществяване на действия с боклуци. Над 1000 са обработените работни листове за подредба на боклуци и заверените отчетни книги за формиране и/или отнасяне на боклуци.

Изпълнението на превантивната и контролната активност на институцията е транспарантно за обществеността, като всички актове по управляваните режими са навреме оповестени на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, а електронните регистри са регулярно обновени и поддържани
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР