Пловдив. Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков

...
Пловдив. Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски с военна церемония

Пловдив. Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски с военна гала, честване пред паметника и две забавни изложения. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на Общината.

На 14 април 2021 година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият огромен български будител след Паисий и Софроний и народен идеолог на България, основоположник на националното революционно придвижване, негов уредник и началник. По този мотив Инициативният комитет за национално отбелязване на годишнината е планувал поредност от събития и действия, отдадени на живота и делото на Раковски в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски. Целта им е издигане на военно-патриотичното образование на подрастващото потомство и запазване на българската национална еднаквост и родова памет.

Тържественото честване в Пловдив на 14 април включва военна гала пред паметника на Раковски, полагане на венци и цветя, къса музикална стратегия и разкриване на две изложения. Официалното слово във връзка кръглата годишнина ще бъде произнесено от Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е и член на Инициативния комитет на националното честване.
Събитията ще бъдат излъчени и онлайн посредством фейсбук страницата на Община Пловдив.

Програмата за деня планува за 14 април 2021 година пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина са се състоят:
- от 11.00 часа – начало на тържественото честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Водещ - Николай Станчев – артист от Драматичен спектакъл Пловдив. Слово - Здравко Димитров – Кмет на Пловдив и член на ИК. Участват: Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив (почетна рота и венценосци), представители на комитет „ Родолюбие “ и комитет „ Васил Левски “, Представителен гвардейски блок към Детска градина " Мая " с началник и шеф господин Стоил Семерджиев и Девическа хорова групировка " Евмолпея “, с диригент Алия Хансе и клавирен акомпанимент Борис Мирчев.

- от 11.30 часа - разкриване на фотодокументална галерия за живота и делото на Георги Раковски „ Мечтател безразсъден, облик неосъществим ”. Заглавието е взаимствано от стихотворението на националния стихотворец Иван Вазов, написано през 1882 година в Пловдив. Изложбата е готова от Регионален исторически музей – Пловдив и ще бъде експонирана на 10 структури в градината „ Цар Симеон ” /общо 20 табла/, които са в непосредствена непосредственост с паметника. Изложбата навън ще даде опция на хиляди пловдивчани да се срещнат с нея във времето на рестриктивните мерки от COVID-19, както и за разглеждане от възпитаници.

- от 12.30 часа - разкриване на музейна галерия с истински исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция „ Българско Възраждане ” на РИМ – Пловдив на ул. „ Цанко Лавренов ” № 1 в Старинен Пловдив. В изложбата ще бъдат показани истинската сабя на Раковски от фонда на музея в Русе, възстановка на главата на Раковски от Института по антропология на Българска академия на науките, истински издания на Раковски, истински материали на адютанта на Раковски Бранислав Велешки, в това число и сандъка за преместване движимостите на Раковски при непрекъснатите му странствания и други Изложбите ще бъдат експонирани през месеците април – май.

Съпътстващата стратегия планува:
- Ученическият план „ Народните будители и аз ” през 2021 година е отдаден на Георги Раковски /8 тематики за Георги Раковски и 1 тематика за неговия вуйчо Георги Мамарчев, които ще се създават през годината/. Община Пловдив обезпечава премиите за участниците на заключителното празненство в Пловдив, както и разноските по пътуваща галерия с произведения на възпитаници, взели участие в Индивидуалното съревнование на плана „ Народните будители и Аз “, която ще бъде показана в градовете Котел, Карлово, Калофер, Сливен, Велико Търново и Пловдив.

- Участие на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с поредност от концерти, отдадени на юбилея. Съобразно рестриктивните мерки, свързани с пандемията част от концертите ще се проведат в залите и дворните пространства на Регионален исторически музей - Пловдив.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР