Пловдив. Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1

...
Пловдив. Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1
Коментари Харесай

Заместник-министър Вергиния Кръстева: Отчитаме ръст с 28,1% при производството на оранжерийни зеленчуци за 2018 г.

Пловдив. Общото произвеждане на оранжерийни зеленчуци бележи растеж с 28.1 % за 2018 година, по отношение на миналата 2017г. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тематика: „ Интегрирана растителна отбрана в оранжериите “, който се организира в Пловдив, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните . Тя добави, че количеството създадени оранжерийни зеленчуци през 2018 година е в размер на 130,9 хиляди тона. Заместник-министър Кръстева заяви, че все още общата оранжерийна повърхност в страната е 916 ха. „ Заявените площи с оранжерийно произвеждане в акцията по Директни заплащания за 2019 година са в размер на 765 ха, а през 2015 година те са били 588 ха “, добави тя. По думите й, оранжерийното произвеждане дава опция за по-продължително, стабилно и ритмично доставяне на пазара с прясна продукция.
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите срещна присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година Тя разясни, че до края на годината би трябвало да бъдат подготвени трите SWOT разбора. „ Единият към този момент беше показан и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме показване на SWOT разбора за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив “, сподели още Кръстева. Тя разясни, че в дебата дружно с сектора би трябвало да бъдат вземани верните решения за съвременно, конкурентноспособно и стабилно земеделие.
В първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция присъединяване взе и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Тя съобщи, че 2020 година е оповестена за година на растителното здраве. „ Темата на днешния семинар е извънредно значима, защото растителната отбрана е измежду главните проблеми на всички производители “, сподели още тя.
От своя страна ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент от тук нататък да провежда сходни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР