Пловдив. Община Пловдив планира да закупи 50 нови камиона за

...
Пловдив. Община Пловдив планира да закупи 50 нови камиона за
Коментари Харесай

Община Пловдив планира да закупи 50 нови камиона за ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“

Пловдив. Община Пловдив възнамерява да закупи 50 нови камиона за Общинско дружество (ОП) „ Чистота “ и Оперативна програма „ Градини и паркове “ Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Техниката на Оперативна програма „ Чистота “ и Оперативна програма „ Градини и паркове “ е остаряла и амортизирана, някои от машините са на повече от 20-30 години, а 38 от тях са бракувани. Това видяха част от общинските съветници, които бяха поканени от заместник-кмета по екология Анести Тимчев да посетят на място базата на двете общински предприятия. На срещата през днешния ден участваха шефът на предприятието за разчистване Димитър Георгиев и заместник-директорът на структурата, която поддържа зелената система – Николай Чунчуков.

След извършена връзка с Фонда за стабилно развиване на градовете е станало ясно, че общият размер на средствата, които могат да бъдат отпуснати за тази цел са 10 милиона лв.. Те ще бъдат употребявани за възобновяване освен на автопарка за сметоизвозване, сметопочистване и поддържане на зелената система, само че и за ремонт на пространствата, предопределени за сервиз и корекция на машините.

„ Целта ни е да подменим старите камиони с нови 50 на брой електрически, които да дават отговор на всички екологични стандарти и да обслужват почистването на града “, уточни Анести Тимчев. По думите му желанието на Община Пловдив е да се подобрят изискванията за работа на чиновниците на двете общински предприятия.

„ Лицето на една община са комуналните услуги, които обезпечава за жителите, основаване на непорочност и комфорт. Не можем да приказваме за чист европейски град, а да нямаме опция да осъществяваме тези наши стремежи, защото машините и оборудванията тук са на повече от 20 години “, добави той. По думите му е нужна огромна поддръжка на зелените площи в целия град, а това става с техника, за закупуването на която е нужен заем.

За последните 10 години единствената нови машини в Оперативна програма „ Градини и паркове “ са 8 микробуса, които към този момент са в края на своя експлоатационен период. Общо бригадите от чиновниците за целия град са 23, а това значи, че те би трябвало да придвижват косачките на ръка, както и да се движат пешком из другите региони.

„ Искаме техника, която да подкрепя естественото реализиране на активността за възстановяване на зелената система. Вишките, с които подрязваме дърветата, са на повече от 25 години и са незадоволителни “, уточни заместник-директорът на общинското дружество Николай Чунчуков.

Директорът на Оперативна програма „ Чистота “ Димитър Георгиев съобщи, от своя страна, че за последните 4 години са закупени единствено 8 сметовоза и дефицитът на техниката е огромен, а ремонтите на старите камиони водят до закъснение на почистването. По думите му 5,3% е лизингът на нова техника, а лихвата при възможния заем е 0.5%, което е сериозна разлика.

Заместник-кметът Анести Тимчев акцентира, че всяка година Община Пловдив заделя 400 000 лв. от бюджета си за ремонт на остарялата техника, а задачата е да се пренасочат тези средства по други пера, когато се закупят новите машини от заема.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР