Пловдив. Незаконните постройки в район Централен“ са изключително опасни, защото

...
Пловдив. Незаконните постройки в район Централен“ са изключително опасни, защото
Коментари Харесай

Георги Стаменов, кмет на район „Централен“ в Пловдив: Незаконните постройки са изключително опасни, защото никой не знае как са изградени

Пловдив. Незаконните постройки в регион „ Централен “ са извънредно рискови, тъй като никой не знае с каква арматура, с какъв бетон и по какъв начин въобще са построени те. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив районният кмет Георги Стаменов. По думите му противозаконното строителство допуска опасности и произшествия, касаещи човешки животи. „ Надявам се да не се случват произшествия с съдбовен край. Отдавна сигнализирам за казуса с противозаконното строителство. Никой не желае на съвестта му да тежат жертви, заради обстоятелството, че не е направил избрани дейности по законовия ред. Затова администрацията на регион „ Централен “ работи интензивно по посока на ограничение на противозаконното строителство от 2 години насам “, разяснява Георги Стаменов.
На въпрос чия е отговорността, в случай че стане случай, обвързван с противозаконна сграда, районният кмет отговори, че в случай че постройката е разказана като нелегално строителство и има заповед за унищожаване, отговорността е единствено и само на жителите ѝ. " Ако няма осъществена процедура и констатиране на постройката като нелегално строителство, то тогава администрацията е солидарно виновна, защото не е подхванала нужните дейности ", сподели още той. Георги Стаменов уточни, че събарянето на противозаконни постройки е скъпо начинание, само че регион „ Централен “ се оправя с бюджета, с който разполага. „ Воля на Общинския съвет е дали да делегира повече средства за тези процедури, или надлежно средствата да бъдат заделени за благоустрояването на региона, било то в част озеленяване, детски площадки или пътна инфраструктура. При гласуването на бюджета и неговото систематизиране се взимат поради на първо време потребностите на жителите. Чак след се взема решение тъкмо защо би трябвало да бъде изхарчен той. Ако би трябвало да кажа, че за един момент или за една година ще се оправим с противозаконното строителство, истината е, че няма да успеем. Наистина става въпрос за доста средства, а и за доста работа, която лишава време. Надявам се през идната година перото в бюджета за унищожаване на противозаконни постройки да бъде по-голямо и с повече средства, с цел да може там, където са най-фрапантните здания, издигнати върху пътна или подземна инфраструктура, да бъдат отстранени “, сподели още Стаменов. Той уточни, че за районната администрация е най-важно един квартал или съответна зона да бъдат транспортно налични от позиция на коли със профилиран режим на придвижване – пожарна, полиция и коли за спешна помощ, тъй като при потребност тези коли наложително би трябвало да имат достъп на всички места. „ След като се оправим с тези здания, построени върху пътна или подземна инфраструктура, ще насочим вниманието към противозаконните здания, издигнати върху общински и държавни терени. На трето място са здания, построени в частни парцели, т.е. на територията на притежателите, само че въпреки всичко нелегално издигнати. Смятам, че този метод на градуиране е най-коректен. Да не забравяме, че средствата, които ще разходваме за това унищожаване, би трябвало да са доста добре прецизирани, тъй като това е обществен запас. Необходимо е да се знае какъв ще е резултатът от разходването на тези средства “, разяснява кметът на регион „ Централен “ в Пловдив Георги Стаменов.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР