Пловдив. На 14 април 2021 г. Регионален исторически музей –

...
Пловдив. На 14 април 2021 г. Регионален исторически музей –
Коментари Харесай

Регионален исторически музей – Пловдив ще открие две изложби по повод 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Пловдив. На 14 април 2021 година Регионален исторически музей – Пловдив ще открие две изложения, проведени в границите на юбилейното честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината.

От 11.30 часа край паметника на великия възрожденец в Цар Симеоновата градина ще бъде открита изложбата „ МЕЧТАТЕЛ БЕЗУМЕН, ОБРАЗ НЕВЪЗМОЖЕН “. Двадесет табла наблюдават живота и делото на създателя и пръв началник на българското националноосвободително придвижване. Обърнато е внимание на времето, когато Георги Стойков Раковски учи в Цариград дружно със Сава Доброплодни, Иван Богоров и други видни сънародници. Там той овладява седем езика, само че умишлено подценява удобните предпоставки за един сполучлив живот и посвещава ориста си на освобождението на отечеството. Разказано е за пребиваването му в Марсилия, където българинът възприема концепциите на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини за битка против непознатото подтисничество, както и за заточението му в цариградския затвор. Разкрити са проектите за избавление на България, които Георги Стойков Раковски изготвя с убеждението, че при реализирането им би трябвало да взе участие целият народ. Показано е по какъв начин издаваните от него „ Горски пасажер “, „ Българска дневница “ и „ Дунавски лебед “ почтено отстояват възгласа му: „ Наша независимост от нас зависва “. Обърнато е особено внимание на Първата българска легия, която Георги Стойков Раковски замисля и провежда като ядро на бъдеща освободителна войска, четническото придвижване, което той подкрепя до края на живота си, неговата научна, книжовна, литературна и езиковедска активност, подчинени на концепцията да изтъкне древността на българския народ и да вдъхне горделивост и религия в бъдещето. В изложбата е отделено място и на паметта и почитта към великия българин.

Втората галерия ще бъде открита от 12.30 часа в експозиция „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ” №1 в Старинен Пловдив. Акценти са истинската сабя на Георги Стойков Раковски, благосъстоятелност на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реорганизация на неговия лик, основана от професор Йордан Йорданов и благосъстоятелност на Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките. Посетителите ще имат опция да прегледат и забавни експонати от фонда на Регионален исторически музей - Пловдив, измежду които сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, персонални движимости на неговия адютант Бранислав Велешки, както и персонални движимости на доктор Рашко Петров – доктор в Първата българска легия.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР