Пловдив иска от държавата управлението на Античния стадион на Филипопол.

...
Пловдив иска от държавата управлението на Античния стадион на Филипопол.
Коментари Харесай

Пловдив иска от държавата управлението на Римския стадион

Пловдив желае от страната ръководството на Античния стадион на Филипопол. Това предложение на кмета Костадин Димитров ще бъде прегледано и гласувано в Общинския съвет, защото срокът на предходния контракт е изминал през 2022 година
Прочетете още
Археологическите сведения за Античния стадион са от 20-те години на 20 в. Обектът е регистриран като монумент на културата с национално значение през 1995 година Реставрацията и експонацията му в днешния му тип бе осъществена със средства от Норвежката стратегия.

Стадионът на Филипопол е построен при започване на ІІ в. при император Адриан. Разположен е в северния завършек на укрепения град. Бил е с дължина 250 метра и 50 метра широчина. Събирал е 30 000 индивида.

Според епиграфските и нумизматични монументи в града от време на време са се организирали Питийски игри, по сходство на тези в Гърция. Във връзка с визитата на император Каракала през 214 година игрите били наречени Александрийски, а при визитата на император Елагабал през 218 година – Кендрисийски. Игрите били проведени от Общото заседание на провинция Тракия. В тяхна чест монетарницата на Филипопол секла специфични монети с лика на властващия император и с облици от спортни надпревари, провеждани на стадиона. Мраморна плоча, открита при разкопките на сфендоната, потвърждава, че Антиной, любимецът на император Адриан, също е бил уважаван със надпревари в стадиона на Филипопол. Атлетите се състезавали в две възрастови категории – мъже и момчета. Игрите са се управлявали от агонотети (спортни организатори). Започвали със съревнование за глашатаи и тръбачи. Спортните съревнования били придружени и от музикални, поетически и артистични надпревари.

Местата за феновете са на 14 реда, прекратени тук-там от стълбищни пътеки, които доближават до пистата. Седалките са направени от монолитни мраморни блокове, а челата на някои от тях са украсени със стилизирана лъвска лапа. На пл. “Римски стадион ” е експонирана северната дъговидна част на стадиона (сфендона). Под амфитеатралните редове седалки (кавея) е построен засводен вход, който свързва пистата с под земята проход-улица, прокопан в естествения терен. Над свода е била построена ложа. В северната страна на коридора е оголен бранш от крепостната стена на Филипопол, построена през ІІ в. и ремонтирана през ІІІ-ІV в.; през ІV в. тази зона е пресечена от древен акведукт.

Всички археологически монументи в България са със статут на недвижима културна полезност от национално значение. Те са държавна благосъстоятелност и единствено с решение на Министерски съвет могат да бъдат предоставяни за ръководство за период от 10 години.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР