Пловдив има шанс да стане световен лозаро-винарски център. В региона

...
Пловдив има шанс да стане световен лозаро-винарски център. В региона
Коментари Харесай

Пловдив става световен лозаро-винарски център

Пловдив има късмет да стане международен лозаро-винарски център. В района следва да се открие първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното(OIV), както и опитно поле по лозарство. Разговор в тази тенденция е извършен на днешната среща сред генералния шеф на OIV Пау Рока и заместник-министъра на земеделието, храните и горите Явор Гечев.

Двамата подписаха декларация за развиване на двустранно партньорство. Целта е да се работи в посока за опазване и разпространение на автохтонните /местни/ сортове грозде, семейства на интернационалните конгреси, срещи и сесии на OIV в България, развиване на научните проучвания и трансфер на технологии и нововъведения в лозаро - винарския бранш.

Зам.-министър Гечев предложи първият изнесен офис на Организацията да бъде разположен в Пловдив, с претекст, че в района са ситуирани доста лозови масиви и винарски мазета. За опитното поле има съвършени условия да се построи затворен цикъл - с генбанка, селекция, развъждане и произвеждане на бутиково вино от автохтонни сортове. „ Така ще отговорим на търсенето на пазара, като се основава нов първокласен лозов материал, резистентен на заболявания и неприятели “, съобщи аграрният заместник-министър.

По време на срещата бе разискван и въпросът с дигитализацията на лозаро-винарския бранш. В тази връзка Явор Гечев разяснява, че в България може да бъде създаден пилотен план, който да обгръща наши винарни. Дигиталната карта ще даде опция за представяне както на производителя, по този начин и на продукцията му. Потребителят ще може да получи цялостна информация с данни на стопанството, в което са отгледани лозята и е създадено виното, в това число и софтуерната му карта с място, вид, почва, екологизация на стопанството и други. Пау Рока съобщи, че дигитализацията на лозаро-винарския бранш ще спомогне за възстановяване имиджа на виното и следене на процесите по веригата – „ от полето до чашата “.

Пау Рока и Явор Гечев се сплотиха към нуждата от акредитиране на стратегия за образование на студенти, в профилираните у нас университети. Предвижда се първият учебен курс да бъде открит идната образователна година в Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив.

Утре Пау Рока ще бъда почетен със званието „ Доктор хонорис идея “ на УХТ. Испанецът има извънреден принос в развиването на двустранните връзки сред УХТ и OIV. Той е основател за създаване на магистърска стратегия по „ Технология на виното и високоалкохолните питиета “ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „ Дейвис “ в Съединени американски щати, който ще присъжда дипломи по „ Програма на OIV “.

Текст под фотография: Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев /вляво/ и генералният шеф на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока подписаха декларация за развиване на двустранното партньорство.

Снимка от МЗХГ

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР