Пловдив е спортен град, заяви бившият премиер Бойко Борисов, след

...
Пловдив е спортен град, заяви бившият премиер Бойко Борисов, след
Коментари Харесай

Пловдив одобри набързо заем за 50 млн. лв. за два недовършени стадиона и един нов басейн

" Пловдив е състезателен град ", съобщи някогашният министър председател Бойко Борисов, откакто подреди на общинарите и кмета от ГЕРБ да завършат двата стадиона - на " Ботев " и " Локомотив ", макар дефицита на средства., в този момент ГЕРБ-Пловдив взеха решение да изпълнят наставленията по различен метод.

На съвещанието на Общинския съвет (ОбС) в четвъртък, където ГЕРБ дружно с " Кауза Пловдив ", " Съюз за Пловдив " и Земеделски съюз " Александър Стамболийски " имат болшинство, бе импортирано и утвърдено изключително предложение от името на зам.-кмета по финанси Величко Родопски за одобрение желанието за евакуиране на заем за 50 млн. лева

Заемът би трябвало да послужи за довършването на двата стадиона, за построяването на нов плувен комплекс и за ремонт на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина. Съгласно предлагането парите са разпределени по 12 млн лева (с ДДС) за клубните игрища, 20 млн лева за басейн и 6 млн лева за спортния диспансер.

Предложението явно е формирано и импортирано небрежно, за което сочи неналичието на съвещания. Тук би трябвало да се вземе поради и фактът, че даже с тези пари двата стадиона едва ли ще бъдат довършени дефинитивно - нещо, което самият кмет признава. Не е ясно и по какъв начин ще реагират строителите -. За плувния комплекс към този момент подписания от някогашния кмет контракт е бил спрян дефинитивно през вчерашния ден и очевидно ще се прави нова поръчка.
Реклама Как протече гласуването
За разлика от гласуването на миналогодишния 30-милионен заем, този път нямаше различия сред членовете на ГЕРБ. Решението беше подкрепено от 38 от общо 44 дали своят вот общински съветници. " Против " гласоподаваха само представителите от групата на Демократична България, които дефинираха предлагането като " примамка ", както и самостоятелният консултант Слави Георгиев. Българска социалистическа партия въобще не участваха в гласуването, макар че бяха в залата. Като причина за това ръководителят на групата на социалистите Николай Радев уточни, че сходно значимо решение не би трябвало да се взима в последния миг и би трябвало да бъде разисквано от специалистите в партията.

Въпреки че през последните месеци кметът Димитров неведнъж разясняваше, че повдигането на локалните налози и такси се дължи на обстоятелството, че Общината не се оправя с увеличените си разноски, през днешния ден откакто получи утвърждението на съветниците, той съобщи: " Общината е в положително финансово положение, може и още заеми дори да издържи. "

По всичко проличава, че решението е било взето небрежно. Оказа се, че освен общинските съветници не са били готови за предлагането, а и самият вносител. Слави Георгиев уточни по време на дебатите, че за Спортния диспансер в качеството си на настрана комерсиално сдружение не може да се тегли заем от името на общината. Това наложи преформулиране на решението и се одобри да бъде предоставено на шефа му да договаря за кредитиране.

Зам.кметът по финансите Величко Родопски акцентира върху обстоятелството, че надзор върху тегленето и разходването на заема ще се реализира от особено образувана комисия с по един представител от всяка партия в общинския съвет. Слави Георгиев обаче приомни, че и за предходния заем е имало такава комисия, само че от нея до момента не са показани каквито и да е документи.
Реклама
Другото, което демонстрира, че решението е било взето небрежно, е неналичието на публично разискване. Такова ще бъде направено, безапелационен беше зам.-кметът Родопски, само че това ще стане откакто се изяснят параметрите на възможния общински дълг.
Дълговете на Пловдив
Новината за новия общински заем идва по-малко от месец след По този мотив Здравко Димитров разяснява, че за Пловдив на този стадий няма да има пари от страната.

С този проектозаем, общата сума на заемите, които администрацията на Димитров е изтеглила, ще наближи 100 млн.лв. Това не е застрашително, поради ниската задлъжнялост на Пловдив по отношение на общите ѝ индикатори - съгласно последната информация на Министерство на финансите, общината има под 15% дълг по отношение на доходи (със дотацията от държавата). По думите на зам-кмета Родопски до 2021 година в това число, общината заплаща по 6-7 млн. лева от локалните доходи за погасяването на заеми, а след 2028 година сумата ще падне на 4,5 млн.лв.

По-големият въпрос не е дали Пловдив може да си разреши да тегли заеми, а с каква цел го прави. Настоящият заем е по-голям от цялата финансова стратегия на общината за предходната година: в случай че не броим европейските средства и прехвърлянията от страната, Пловдив е похарчил 39 млн лева за всичко - от реорганизация на пътища, до ремонт и строителство на детски градини и учебни заведения. Според зам.-кметът Пламен Райчев, през 2022 година тези пари ще са даже по-малко - 30 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Енергетика 2 Свят 3 Икономика 1 Свят 2 Интервю 3 Енергетика Реклама
На този декор, тегленето на заем от 50 милиона лв., единствено за 4 спортни обекта би трябвало да е доста добре целесъобразно пред жителите на града. Първият въпрос е дали строителството на стадионите би трябвало да бъде финансирано от общината - нещо, което малко градове в целия свят си разрешават да вършат. Тук би трябвало да се вземе поради и фактът, че даже с тези пари двата стадиона едва ли ще бъдат довършени дефинитивно - нещо, което самият кмет признава.

И вторият въпрос е по какъв начин са определени тези обекти, за какво и на какъв принцип е решено градът да тегли заем тъкмо за тях - няма никакви документи или разисквания, които да излагат причини. Това е неверен метод да се взимат дълготрайни решения (като тук даже няма да загатваме, че е неуместно да се теглят 50-милионни заеми поради думите на някогашен премиер). Единственото опрощение бяха думите на кмета Димитров, че заемът е необходим, защото без него " обектите мъчно биха могли да се осъществят и завършват ".

Достатъчно е да се уточни, че огромна част от заема е ориентирана към поръчка, дадена преди години от администрацията на Иван Тотев, която беше спряна и в този момент очевидно ще бъде правена отначало, по думите на самия нов кмет (виж карето).
" От вас разбирам "
Институцията, която най-вероятно ще финансира тези хрумвания, е Фондът за стабилно градско развиване, който се финансира от Фонда на фондовете и дава заеми на общини, компании и Неправителствени организации за градски хрумвания. Неговият шеф Надя Данкинова сподели пред " Капитал ", че диалози за подобен заем не са водени все още. " От вас слушам за първи път за такава концепция ", сподели Данкинова.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Басейнът, който в този момент би трябвало да се финансира, е бил прибавен още в приложението за заема от предходната година, само че тогава е бил отритнат, тъй като " не е отговарял на целите на фонда ", съобщи предходната година пред бТВ зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

Данкинова в този момент уточни, че спортна инфраструктура кардинално може да бъде финансирана.
Пробивът под Водната палата ще се случи " Съвсем скоро се чака сключване на контракта за пробив под Водната палата с компанията, спечелила поръчката - " ИСА - 2000. Изчаква се да изтече 14-дневният период за обжалване ", това съобщи през днешния ден кметът Здравко Димитров. Парите за него са от " Фонда за стабилно градско развиване " и първичната концепция беше стадионът на " Ботев " да се довърши с тях. По думите на Надя Данкинова, изпълнителен шеф на Фонда, сходен вид прекачване на средства не може да се случи, тъй като утвърдените пари са в сегмента градска среда, до момента в който прехвърлянето им би било за спортна инфраструктура. " Замяна може да се направи, само че не и сред планове от разнообразни сфери ", изясни Данкинова. Тя разяснява, че има постъпило сходно питане от Община Пловдив, на което е даден към този момент негативен отговор. Плувният комплекс ще се разиграва отначало Процедурата за избор на реализатор за реализирането на плувен комплекс бе извършена преди повече близо 3 година Броени дни преди да отстъпи своя пост Иван Тотев подисва следващия контракт за строителство с " ГБС - Пловдив ". Само няколко месеца откакто е определен, Здравко Димитров стопира осъществяването по контракта под предтекст, че липсват средства. Договорът дефинитивно е преустановен през вчерашния ден, съобщи зам-кметът Георги Титюков.Това е показателно, поради обстоятелството че Димитров и Тотев имат различия. Според Димитров, ГБС и общината са се договорили да нямат финансови искания една към друга. Очевидно ще бъде оповестена нова социална поръчка, където евентуално ще бъде определена друга компания.Обявената тогава цена от малко над 12 млн лева не е настояща след скока на цените на строителните материали и арматурата и по сметки от Общината нужната сума за осъществяване на плана е съвсем двойно по-голяма към днешна дата (20 млн.лв). Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР