Пловдив е област с дългогодишни и стабилни традиции във висшето

...
Пловдив е област с дългогодишни и стабилни традиции във висшето
Коментари Харесай

149 хиляди души в област Пловдив имат висше образование

Пловдив е област с дългогодишни и постоянни обичаи във висшето обучение. 149 хиляди поданици на област Пловдив имат приключено висше обучение, а градът се подрежда на трето място в страната по брой висшисти, изпреварван единствено от София и Велико Търново. За последната година техният брой се е нараснал с 5.8 процентни пункта. В районен аспект най-голям е относителният дял на висшистите в град Пловдив - 35.2%, следват Родопи и Сопот, а най-нисък е в общините Раковски, Садово, Съединение и Калояново. Делът на дамите е доста по-голям от този на мъжете – 61,3% по отношение на 38,7%. Това сочи последното изследване на Национален статистически институт.
Прочетете още
Със междинното обучение в региона нещата стоят по следния метод: 261 хиляди са хората със приблизително обучение, като при две трети  от тях то е професионално. Статистиката регистрира продължаваща наклонност на понижаване на хората с ниско или без обучение. Тези, които са приключили единствено начално обучение са 36 хиляди, а 27 хиляди са го почнали, само че не са го приключили.

Около 5000 поданици на региона не са ходили на учебно заведение в никакъв случай. Сред общините, с минимален % нискообразовани са Хисаря, Сопот и Родопи, а с максимален – Кричим, Садово и Раковски.

С висше обучение са 38% от заетите лица в региона, като максимален брой поданици работят в „ преработваща индустрия ” – 26,36%, „ търговия ” и „ ремонт на коли ” – 17,2%, „ държавно ръководство ” – 7,3%.

Ако разтеглим вероятността и погледнем картината на национално равнище, излиза наяве, че всяка трета жена е със приключено висше обучение. Общият брой на живущите у нас с висше е 25,5% (1,56 милиона души) от популацията, като се следи доста покачване за последните 10 години. В съпоставяне с 2012 година делът на висшистите се усилва с 5,8 процентни пункта. 10,9% от популацията има начално или по-ниско обучение, като и тук следим забележителен прогрес. При първото проучване на образованието през 1934 година техният дял е бил 87,5%, през 2012 година е бил 13,7%, а през 2022 година – 10,9%.

Почти половината население на София има тапия за висше – 43,6%, а най-нисък е делът в областите Кърджали, Разград и Търговище, където процентите са под 16.



В страната има 39 341 души с просветителна и научна степен лекар, а мъжете взимат превес на дамите – повече са с 237 души.

Връзката сред съществуването на университети и каузи на висшистите измежду популацията е доста мощна. Наблюдава се, че в областите с максимален дял поданици с тапия за висше (София, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Русе) е осезаемо по-голям от тези с най-нисък (Монтана, Търговище, Пазарджик), където няма университети.

Пловдив разполага с 8 заведения за висше обучение /без филиалите/, а София с 16.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР