Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Международната агенция Fitch потвърди рейтинга на България ‘BBB’ с положителна перспектива

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност, оповестиха от Министерството на финансите.


Рейтингът на България е подсилен от мощната външноикономическа и фискална позиция на страната спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет.

Положителната вероятност отразява изгледите за участие на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни усъвършенствания на индикаторите за външната позиция на страната. Въпреки закъснение на процеса по приемане на еврото след януари 2025 година и възобновената политическа неустановеност, Fitch Ratings регистрира, че има необятна политическа ангажираност на локално и на равнище Европейски Съюз за приемане на еврото. Всички законодателни ограничения, които отразяват уговорките след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са признати. Законът за централната банка беше признат през февруари 2024 година.

Приемане на еврото: Инфлацията (според ХИПЦ) в България се намали доста, само че остава над тази на трите най-добре представящи се държави-членки на Европейски Съюз. Fitch Ratings чака, че страната няма да извърши критерия за ценова непоклатимост в средата на 2024 година България има намерение да изиска правенето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 година, което би трябвало да разреши влизане в еврозоната по-късно през 2025 година Според Fitch Ratings България би могла да извърши критерия за ценова непоклатимост най-рано през четвърто тримесечие на 2024 година и според от развиването на инфлацията в другите страни от Европейски Съюз.

България се чака да извърши всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дълготраен лихвен % и валутен курс). Въпреки това неналичието на устойчиво държавно управление и евентуално дългите договаряния за сформиране на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 година Приемането на еврото е фактор, който поддържа рейтинга на България.

Постепенно възобновяване на растежа: Българската стопанска система набъбна с 1,8% през 2023 година, подкрепена от мощното ползване на семействата, позитивен чист експорт и постоянен напредък на държавните вложения. Слабото външно търсене, възобновената политическа неустановеност и бавното асимилиране на фондовете на Европейски Съюз ще забавят икономическата интензивност през първото полугодие на 2024 година, до момента в който позитивният напредък на действителните заплати и мощният напредък на заемите ще поддържат частното ползване. Fitch Ratings чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира до 2,4% през 2024 година и до 3,1% през 2025 година.

По-бавно понижение на инфлацията: Инфлацията съгласно ХИПЦ беше 3,1% през март 2024 година, което е над нивото на Европейски Съюз 27 от 2,6%, само че под пика от 15,6% през септември 2022 година Този спад се дължи основно на базовите резултати, по-ниските цени на енергийните артикули и забавянето на инфлацията при храните. От Fitch Ratings чакат инфлацията да продължи да понижава, въпреки и с по-бавни темпове. Според рейтинговата организация, ограниченията на държавното управление и връщането на някои данъчни ставки към общоприетите им равнища би трябвало да бъдат като цяло неутрални за инфлацията. Те чакат средногодишната инфлация да бъде 3,3% през 2024 година и 2,9% през 2025 година, по-ниска от 8,6% през 2023 година.

По-големи фискални дефицити в средносрочен интервал: Дефицитът на бранш „ Държавно ръководство “ беше 1,9% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година Стабилният пазар на труда усили приходите от налога върху приходите на физически лица и обществените вноски, до момента в който по-високите обществени и финансови разноски натежаха върху разходната част на бюджета. Fitch Ratings предвиждат бюджетен недостиг от 2,9% през 2024 година и 3% през 2025 година. Нарастващите обществени потребности, забавянето на осъществяването на промените и неналичието на надеждно средносрочно фискално обмисляне, дължащи се на неустойчивостта на последните държавни управления, отслабиха фискалната позиция на България през последните години.

Фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга, са: Допълнителен прогрес в присъединението към еврозоната, като удостоверение, че България е изпълнила критериите за участие и по-голяма сигурност по отношение на евентуалния миг за приемане на еврото; увеличение на капацитета за напредък, посредством използване на структурни и управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или дейно потребление на фондовете на Европейски Съюз.

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга, са: Липса на прогрес в присъединението към еврозоната заради непрекъсната политическа неустойчивост или несъблюдение на критериите за конвергенция; по-слаби вероятности за стопански напредък, вследствие на неподходящи политически развития, които утежняват осъществяването на промените. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР