Плодовете са основен източник на витамини, нужни на човешкия организъм.

...
Плодовете са основен източник на витамини, нужни на човешкия организъм.
Коментари Харесай

Плодовете с най-много витамини

Плодовете са главен източник на витамини, нужни на човешкия организъм. В актуалната публикация ще маркираме тези, които съдържат витамините, играещи значима роля за нашето крепко тяло.

Плодове с витамин А

Някои от плодовете, богати на витамин А, са портокали, любеница, ябълки, къпини и праскови. Витаминът играе значима роля при клетъчното размножаване и образуването на хормони. Още повече, че подтиква имунната система и усъвършенства растежа на ноктите и косата. Витамин А подбужда растежа и вярното развиване на зъбите и костите. Недостигът му може да докара до болести като нощна слепота, суха кожа, слаби зъби или кости.

Плодове с витамин В1

Витамин В1 е прочут още като тиамин и се съдържа в грейпфрути, манго, портокали, малини, круши, лимони и ананас. Важен е за трансформирането на въглехидрати в сила, а също по този начин за обезпечаване на естественото действие на нервната система, сърцето и мускулите. Липсата на този витамин е причина за заболяване, известно като бери-бери. Симптомите на тази болест са изтръпване на ръцете и краката, отмалялост, мускулни болки, загуба на вкус и повръщане. Има случаи, в които болестта може да засегне и сърдечно-съдовата система.

Плодове с витамин В2

В2 се среща още като рибофлавин. Той има значимо значение в производството на червени кръвни кафези и в растежа на тялото. Най-високо наличие на този витамин има в кивито.

 Плодове

Плодове с витамин В3

Банани, праскови, динята, киви и пъпеши са най-богатите източници на витамин В3. Витаминът е от основополагащо значение за положителното действие на нервната и храносмилателната система. Добрият банкет на В3 предотвратява появяването на заболяването пелагра – причина за стомашно-чревни разстройства, дерматит, бодърствуване и даже деменция. Този витамин се среща още под названието ниацин и е значим за освобождение на силата от храната, а също и за вярното действие на над 50 ензима.

Плодове с витамин В5

Витамин В5 е от значително значение за метаболизма и най-често се среща при бананите и оранжевите цитруси. Нарича се още пантотенова киселина и е нужен при производството на холестерол, който пък подтиква изработката на витамин D.

Плодове с витамин В6

Витамин В6 оказва помощ в основаването на антитела и по този начин играе значима роля за вярното действие на имунната система. И освен – нужен е за изработката на червени кръвни тела и постоянното действие на нервната система. Нарича се още пиридоксин и нормално се намира в банана и динята. Липсата му може да докара до нервност, гадене, бодърствуване и разнообразни алергии.

Плодове с витамин В9

 Плодове на пазара

Много значимо е витамин В9 да се приема по време на бременност, тъй като е необходим за растежа на клетките и вярното развиване на плода. Витаминът е прочут и като фолиева киселина. Среща се в ягоди, къпини, киви, портокала и банана.

Плодове с витамин С

Витамин С има мощни антиоксидантни качества и защищава тъканите и клетките от увреждане. Среща се в ябълката, банана, крушата, портокала, сливи, лимон, ягода, малина, къпина, грозде, манго, любеница, киви и спомага за по-доброто асимилиране на желязо. Намалява риска от рак и сърдечно-съдови болести.

А с цел да сте сигурни, че постоянно си вземате доза витамини от плодове, включвайте в менюто си:

- плодови салати;

- леки десерти с плодове;

- плодов шейк;

- плодово смути;

- плодов пудинг;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР