Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но

...
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но
Коментари Харесай

Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло

Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, само че навлизат самоуверено в антиейдж козметиката и в различните способи на лекуване. Преди към месец, до момента в който си избирах нов шампоан, се стопирах на един, който съдържаше дестилат от това непознато до тогава за мен растение. След като се уверих, че косата ми несъмнено харесва тази билка, взех решение да потърся какви тъкмо са изгодите й.

Наричат я облепиха, ракитник, морски зърнастец, морски зърнец, сибирски ананас и царска ягода. Това растение спада към групата на супер храните и е известно с голямото си наличие на витамин C, както и с обстоятелството, че концентрацията на този витамин се резервира даже, когато билката мине през висока температура - да вземем за пример при сваряване. Но славата й не свършва до тук. Облепихата оказва прелестно въздействие върху цялостното ни здравословно положение.

Морският зърнастец (англ. ез - sea buckthorn, лат. Hippophae rhamnoides) в действителност е едно от най-древните растения, познати на индивида. Споменато е още в китайската медицина, в старите ръкописи на Тибет и Монголия. Хипократ е препоръчвал плодовете да се употребяват за лекуване на стомашни заболявания. Морският зърнастец е бил един от първите лекове на скорбута. Облепихата произлиза от Непал. Най-често се среща в Сибир и оттова идва името й " сибирски ананас ", заради деликатния и мирис на тропически плодове. Към днешна дата е публикувана в страните с по-студен климат на Европа и Азия - Япония, Хималаите, Тибет. Като селскостопанско растение се отглежда в Германия, Франция, Финландия, Индия и Китай, като Китай е най-големият селскостопански производител на тази билка.

Морският зърнастец е тип разцъфтял, остър широколистен шубрак. На височина доближава приблизително към 3 метра. Листата му са тесни и копиевидни, със сребристо-зелена горна част. Плодчетата са дребни, овални и оранжеви, растящи на компактни гроздове и притежаващи леко кисел усет с горчива нотка и характерен мирис. По-важното е обаче да забележите не толкоз усета, а състава им.

“100 г плод от морски зърнастец е изцяло задоволителен, с цел да задоволи всекидневната нужда на организма от най-важните витамини. ”

Полезен състав на морски зърнастец (облепиха)

Витамин C - от 400 до 1200 мг на 100 гр. плод и това количество не се трансформира даже, когато сварите на чай плодчетата. В облепихата има още провитамин А, витамини B1, B2, PP, Е.. Флавоноиди, токофероли, глицериди на олеинова, линолева, палмитинова, стеаринова киселини, омега 7 мастна киселина, етерично масло. Магнезий, манган, калций, желязо, натрий. И не на последно място - холин и пектин.



На растението се употребяват плодчетата, най-вече сушени, само че и маслото, което се извлича от плодовете му. Именно то се влага в голям брой медикаменти, мехлеми и козметика. Приемат се вътрешно, при наставление за:

Приложение на маслото от морски зърнастец (облепиха)

Авитаминоза и анемия
Болно гърло, синузит, фарингит, афти, стоматит
Заболявания на хранопровода и стомаха (гастрит, язва) - едно от най-известните му приложения
Чернодробни проблеми
Сърдечно-съдови болести
Кожни възпаления- акне, екземи, изгаряния, за избелване на старешки петна
При подагра и ревматизъм, възпалителни процеси с неразбираем генезис.
За повишение на либидото

Сушените плодчета може да добавяте в утринното си мюсли или да си вършиме чай от него. В България няма да намерите облепиха в недопечен тип. Плодовете и на всички места се оферират сушени, само че това въобще не значи, че не са запазили скъпите си съставки и в този си тип. Облепихата може да си извършите и на сладко - усетът му не е по никакъв начин неприятен. Както и да я предпочетете, все ще е за ваше положително.

Масло от морски зърнастец в козметиката

Морският зърнастец е една от главните съставки в актуалната натурална козметика. Той е натурален мултивитаминен балсам за кожата - съчетава най-мощните антиоксиданти. Процесите на стареене се забавят, усилва се саморегенерацията и възобновяване на кожата от стресиращи фактори. Влага се в голям брой артикули и в разнообразни комбинации с други подхранващи и с етерични масла
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР