Плевенчани се оплакват от агресивни безстопанствени кучета. От началото на

...
Плевенчани се оплакват от агресивни безстопанствени кучета. От началото на
Коментари Харесай

Плевенчани се оплакват от агресивни бездомни кучета

Плевенчани се оплакват от нападателни безстопанствени кучета. От началото на месеца до момента нападнатите и нахапани са десетки.

В квартал " Скобелев " съвсем през ден някой става жертва на кучешката експанзия.

Мария Павлова е ухапана по крайници, има шест рани, едната от които зараства мъчно и би трябвало да й се слагат инжекции. 13-годишният Иво Дочев също е бил атакуван и ухапан по крайници, както и Лора Панкова, която пет пъти ще би трябвало да получи ваксина срещу бяс.

Това са разказите единствено на част от потърпевшите през последния месец. Водят ни при четириногите, с които разделят междублоковото пространство, и поради които се разхождат с кучегони.

" Съпругата ми минава всяка заран по долната улица за работа, тъй като я е боязън от бездомните кучета тука. На тази улица те са от години ", уточни Орлин Петров.

Миналата година са хванали две кучета и са ги кастрирали. Женската обаче не я хванали.

Почти във всеки блок има някой, който се бори за свободата на четириногите. При появяването ни, хората, които сякаш добре се грижат за животните, се заключват зад вратите на домовете си.

Недоволството на жителите обаче пораства. В отворено писмо до институциите, подкрепено с подписка, упорстват за незабавни дейности от страна на общината.

" Многократно през годините сме подавали сигнали, тъжби, само че те останаха неразгледани досега или не се взеха никакви ограничения с цел да се позволи казуса ", уточни Петьо Чакъров.

Кметът признава за казуса с кучетата, само че не е склонен с обвиняванията. Обясни, че е в ход процедура по построяването на непрекъснат подслон, който по проект е трябвало да бъде подготвен още през 2015 година. В момента разполагали с лимитирани механизми.

" Кучетата, които биват залавяни съгласно това дали са нападателни се евтаназират. Тези, които не са, се маркират, обезпаразитяват, в случай че това не е осъществено, маркировката и кастрацията, и се връщат на местата откъдето са хванати според условията на националното законодателство ", изясни Георг Спартански, кмет на община Плевен.

На обществена среща с жителите довечера кметът ще чака и техните оферти за справяне с казуса.

Докато се търсят решения, женското куче от квартал " Скобелев " отглежда следващо потомство. Така записаните публично 1870 бездомни кучета за предходната година, импровизирано към този момент са с шест повече.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР